Guterres: Pandemija korona virusa izaziva cunami mržnje

Antonio Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima (Arhiva)
Antonio Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima (Arhiva)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da pandemija korona virusa nastavlja da oslobađa „cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, te je apelovao na sve da ulože napore na okončanju govora mržnje na globalnom nivou.

„Osjećanja usmjerena protiv stranaca porasla su na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavjere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa COVID-om“, istakao je Guterres, prenijela je Anadolija.

On je kazao da su migranti i izbjeglice „postali zlostavljani kao izvor virusa i da im je uskraćen pristup liječenju“.

Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usredotoče na „digitalnu pismenost“ u vremenu kada „ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici“.

Zaštita ugroženih ljudi

Pozvao je medije, posebno društvene mreže, da „uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj“, civilno društvo da ojačaju svoje oružje za zaštitu ugroženih ljudi i vjerske lidere da posluže kao primjeri međusobnog poštovanja.

„I molim sve, svugdje, da se suprotstave mržnji, tretiraju jedni druge dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote“, rekao je Guterres.

Guterresov globalni apel za suzbijanje govora mržnje povezanog sa COVID-19 uslijedio je nakon poruke od 23. aprila u kojoj je pandemiju korona virusa nazvao “ljudskom krizom koja brzo postaje kriza ljudskih prava“.

Izvor: Agencije


Povezane

Uslijed širenja novog korona virusa, trećina svjetske populacije je u izolaciji. UN je zabrinut za one najugroženije, posebno izbjeglice i ljude zarobljene u konfliktnim situacijama, te je pokrenuo globalni humanitarni plan reagovanja na pandemiju vrijedan dvije milijarde dolara. Vodeći UN-ovi zvaničnici pozvali su na prestanak svih sukoba, a zaraćene strane da snage usmjere u rješavanje […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO