Evropa skromno obilježava 75. godišnjicu pobjede nad nacizmom

Zemlje širom Evrope imale su velike planove za obilježavanje 75. godišnjice (EPA)
Zemlje širom Evrope imale su velike planove za obilježavanje 75. godišnjice (EPA)

Zemlje širom Evrope spremaju se za skromne proslave Dana pobjede nad fašizmom, 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, nakon što su brojne važne godišnjice otkazane zbog globalne pandemije korona virusa.

U Berlinu su u petak planirani veliki javni događaji kod Brandenburških vrata i drugih historijskih mjesta u njemačkoj metropoli, sa stotinama hiljada ljudi koji su trebali prisustvovati ceremoniji.

Međutim, javna obilježavanja su otkazana početkom aprila, a sredstva su uložena u digitalnu proslavu godišnjice, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Danu pobjede u petak će prisustvovati njemački čelnici. Predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel trebali bi položiti vijence na spomen obilježju žrtvama rata i diktature u središnjem Berlinu, zajedno s drugim visokim dužnosnicima. 

Otkazivanje velikih planova

Velika Britanija također je imala velike planove za obilježavanje 75. godišnjice, uključujući i paradu kraj Buckinghamske palače, no većina događaja je odgođena, otkazana ili se održava online. 

Očekuje se da će Westminsterska opatija održati virtuelnu službu zahvalnosti od podneva, dok će britanske radiostanice u 9 sati navečer pustiti snimljeni govor kraljice Elizabete, tačno 75 godina nakon što se njen otac Đuro VI. 1945. godine obratio naciji radijskim govorom. 

Tradicionalne komemoracije povodom Dana pobjede u Francuskoj također će se održati u smanjenom opsegu zbog korona virusa.

Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi predsjedavati ceremonijom kod Slavoluka pobjede u Parizu s visokim vojnim dužnosnicima, no svečanost je zatvorena za javnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO