Dvojica bijelaca optuženi za ubistvo Afroamerikanca

Snimak je izazvao ogorčenje javnosti zbog ubistva Afroamerikanca koji je džogirao (Kamala Harris / Twitter)
Snimak je izazvao ogorčenje javnosti zbog ubistva Afroamerikanca koji je džogirao (Kamala Harris / Twitter)

Dvojica bijelaca – otac i sin – uhapšeni su i protiv njih je podignuta optužnica za ubistvo u američkoj državi Georgiji, a terete se za ubistvo Ahmauda Arberyja, Afroamerikanca koji je ustrijeljen i ubijen dok je džogirao u februaru.

Optužnice su podignute nekoliko dana nakon što je na internetu objavljen videosnimak napravljen mobilnim telefonom na kojem se vidi ubistvo 25-godišnjaka nadomak lučkog grada Brunswick. Snimak je postao viralan i izazvao je ogorčenje javnosti širom Sjedinjenih Američkih Država.

Ljudi bliski Arberyju su proslavili vijesti, ali su iskazali frustraciju što je toliko dugo trebalo čekati.

“Ovo se trebalo desiti dan nakon što se sve dogodilo”, rekao je Akeem Baker, jedan od Arberyjevih bliskih prijatelja u Brunswicku. “Nema šanse da bi se ovo desilo da ne postoji videosnimak. Drago mi je da se ova situacija našla pod jakom lupom”.

Gregoryja McMichaela (64), bivšeg pripadnika snaga reda i zakona i njegovog 34-godišnjeg sina Travisa su u četvrtak uhapsili pripadnici Biroa za istrage Georgije.

Ubistvo i optužnice

McMichael je prethodno kazao policiji da su on i njegov sin ganjali Arberyja jer su sumnjali da je on provalnik. Arberyjeva majka, Wanda Cooper Jones, rekla je da vjeruje da je njen sin, bivši igrač američkog nogometa, jednostavno džogirao u nedjelju popodne kada su ga počeli pratiti i ubili.

Benjamin Crump, advokat oca ubijenog mladića, Marcusa Arberyja, rekao je da je “nečuveno” da je toliko trebalo da dođe do hapšenja.

“Ovo je prvi korak ka pravdi”, rekao je Crump u saopćenju .”Ove ubice, dvojac otac i sin, uzeli su zakon u svoje ruke. Izrugivanje pravdi je da su uživali u slobodni 74 dana nakon što su okončali život mladog crnca koji je jednostavno džogirao”.

Biro za istrage Georgije (GBI) objavio je hapšenje dan nakon što je pokrenuo vlastitu istragu na osnovu vanjskog tužitelja. Agencija je u saopćenju za medije saopćila da su dvojica muškaraca zatvorena uz optužnice za ubistvo i teški napad.

GBI je saopćio da su McMichaelovi “napali Arberyja sa dva vatrena oružja. Tokom susreta Travis McMichael je ustrijelio u ubio Arberyja”. Drugi detalji nisu objavljeni.

Nije trenutno poznato da li su ijedan od McMichaelovih ili njihov advokat komentirali optužnice.

Gregory McMichael je bio istražitelj za tužiteljicu Okruga Glynn, Jackie Johnson, prije nego što je otišao u penziju prošle godine. Zbog te veze je Johnson odlučila da se izuzme iz slučaja. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO