BND ne vjeruje da je korona virus nastao u laboratoriji

BND predbacuje Kini da je vršila pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (EPA)

Njemačka obavještajna služba (BND) sumnja u tvrdnju američke vlade po kojoj je novi korona virus nastao u kineskoj laboratoriji i tu tvrdnju smatra manevrom kako bi se odvratila pažnja od grešaka američke vlade u borbi protiv pandemije.

“Američki predsjednik [Donald Trump] pokušava teorijom o nastanku virusa u laboratoriji odvratiti pažnju od vlastitih grešaka i ljutnju Amerikanaca prebaciti na Kinu”, piše u analizi BND-a upućenoj njemačkoj ministrici odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer, u koju je Spiegel Online imao uvid, prenosi Hina.

BND je posljednjih dana poslao upite partnerima koji djeluju u okviru mreže “Five Eyes”, pri čemu je riječ o tajnim službama SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, o dokazima za tezu da je virus nastao u laboratoriji.

‘Nema potvrde ove teorije’

“Nijedna tajna služba nije mogla potvrditi ovu teoriju”, piše Spiegel Online.

Američki ministar odbrane Mike Pompeo prošle sedmice tvrdio je da posjeduje “uvjerljive dokaze” za teoriju po kojoj je korona virus nastao u laboratoriji u Wuhanu.

Istu teoriju širi i Trump, koji Kinu poziva na odgovornost.

BND istovremeno Kini predbacuje da je vršila pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ne izdaje globalno upozorenje zbog korona virusa.

Prema istim procjenama, zbog tog pritiska na WHO izgubljeno je “četiri do šest dragocjenih sedmica” u borbi protiv širenja pandemije.

Izvor: Agencije