Američki naučnici: Hidroksihlorokin ne pomaže pacijentima

Trump je zagovarao upotrebu ovog lijeka, koji je prvobitno razvijen za liječenje malarije, a koristi se za liječenje nekih autoimunih bolesti, poput lupusa (EPA)
Trump je zagovarao upotrebu ovog lijeka, koji je prvobitno razvijen za liječenje malarije, a koristi se za liječenje nekih autoimunih bolesti, poput lupusa (EPA)

Nova studija američkih ljekara ne otkriva nikakve dokaze da lijek hidroksihlorokin pomaže pacijentima bolesnim od COVID-19 da prežive ili da izbjegnu potrebu za respiratorom, prenose američki mediji.

“Pacijenti koji su dobili lijek nisu bili ni bolje ni gore od pacijenata koji nisu dobili lijek”, tvrdi Neil Schluger, profesor epidemiologije sa Univerziteta Kolumbija, prenosi Tanjug.

Malo je toga što bi podržalo široku upotrebu lijeka, napisali su Schluger i njegove kolege u svom izvještaju, objavljenom u medicinskom žurnalu New England.

“Ono što mislimo da je možda najvažnija poruka jeste da se ovaj lijek daje mnogim ljudima širom Sjedinjenih Američkih Država i širom svijeta, bez ikakvih čvrstih dokaza da djeluje”, rekao je Schluger.

“Naši podaci ne mogu dokazati povezanost između lijeka i ishoda – tako da smatramo da se ovaj lijek ne smije rutinski davati hospitaliziranim pacijentima”, naveo je on.

Trumpove tvrdnje

Američki predsjednik Donald Trump zagovarao je upotrebu ovog lijeka, koji je prvobitno razvijen za liječenje malarije, a koristi se za liječenje nekih autoimunih bolesti, poput lupusa.

Opservaciona studija obuhvatila je podatke o 1.376 pacijenata sa COVID-19 primljenih u medicinski centar Kolumbija Univerziteta, u periodu od 7. marta do 8. aprila.

Među pacijentima je 811 ili 58,9 posto liječeno hidroksihlorokinom. Preostali pacijenti nisu. Na kraju studije intubirano je 180 pacijenata, a 166 je umrlo bez intubacije.

Studija nije otkrila razliku u riziku od intubacije ili smrti kod pacijenata koji su primali hidroksihlorokin u poređenju sa onima koji nisu.

Nacionalni zavodi za zdravlje i Uprava za hranu i lijekove upozorili su da lijek ne treba upotrebljavati van kliničkog ispitivanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO