Snimak ubistva Afroamerikanca podigao tenzije u Georgiji

Snimak je izazvao bijes javnosti, ogorčene što tužilac nije podigao optužnicu protiv napadača (Kamala Harris / Twitter)
Snimak je izazvao bijes javnosti, ogorčene što tužilac nije podigao optužnicu protiv napadača (Kamala Harris / Twitter)

U američkoj saveznoj državi Georgiji rastu rasne tenzije nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi ubistvo mladog Afroamerikanca iz vatrenog oružja.

Na snimku, koji se pojavio u javnosti, a koji je snimljen još u februaru, vidi se 25-godišnji Ahmaud Arbery, koga su, dok je džogirao, napala dva bijelca – bivši detektiv Gregory McMichael i njegov sin Travis.

Videosnimak je načinio neidentificirani svjedok iz drugog automobila, koji je zabilježio trenutke kad je Arbery trčao uz ulicu, a pored njega se zaustavio pick-up. Nakon toga je uslijedio pucanj. Potom se vidi kako se Arbery borio sa čovjekom koji je držao pušku, dok je druga osoba iz pick-upa stajala pored sa svojim oružjem. Nakon još dva ispaljena hica Arbery se srušio na tlo.

Bivši policajac ubio je Arberyja iz puške, tvrdeći da je provalnik.

Prema snimku, čini se da žrtva nije učinila ništa što bi isprovociralo sukob.

‘Previše poznata priča’

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden jedan je od političara koji su pozvali na pravednu i transparentnu istragu o pucnjavi, u kojoj je ubijena nenaoružana osoba.

“Videosnimak je jasan – Ahmaud Arbery hladnokrvno je ubijen. Moje saučešće ide njegovoj porodici, koja zaslužuje pravdu, i to odmah”, poručio je Biden.

Senatorica Elizabeth Warren, bivša demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću, nazvala je sadržaj snimka  “bolesnim”, dok je Adam Schiff, čelnik Obavještajnog odbora Zastupničkog doma, rekao da “svi zaslužuju pravdu i proces prema zakonu”.

“Uprkos postojanju videosnimka, napadač nije ni uhapšen ni optužen. Previše poznata priča”, napisao je Schiff na Twitteru.

Snimak je izazvao bijes javnosti, ogorčene što tužilac nije podigao optužnicu protiv napadača.

Gregory McMichael rekao je policiji da je sa sinom slijedio ubijenu osobu sa željom da je uhapsi jer je vjerovao da je učestvovala u nizu provala.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO