Naučnici u laboratoriji u Wuhanu obučeni u SAD-u i Francuskoj

'Pompeo nema nikakav dokaz da je virus izašao iz laboratorije u Wuhanu', tvrde Kinezi (EPA)

Naučnici iz kineske laboratorije, koja je na meti Sjedinjenih Američkih Država, obučeni su u Americi i Francuskoj, naglasila je u četvrtak kineska vlada usred polemike o porijeklu novog korona virusa.

Sporna je teza da je virus potekao iz laboratorije visoke sigurnosti P4 u Wuhanu, gdje je korona virus otkriven krajem prošle godine, prenosi Hina.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da postoje “brojni dokazi” za to, što je Peking odbacio.

“Laboratorija P4 u Wuhanu rezultat je saradnje kineske i francuske vlade”, rekla je novinarima glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Opremu testirala treća strana

“Projekt laboratorije, upravljanje i konstrukcija izvedeni su uz poštivanje strogih međunarodnih normi i prvi zaposlenici obučeni su u laboratorijama P4 u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj”, precizirala je.

Ta laboratorija 2017. dobila je službenu potvrdu tokom svečanosti u prisutnosti tadašnjeg francuskog premijera Bernarda Cazeneuvea.

Počela je raditi na osnovu sporazuma između Kine i Francuske iz 2004..

Laboratorijsku opremu svake godine testirala je treća strana, naglasila je Hua i ponovila da Pompeo nema nikakav dokaz da je virus izašao iz te laboratorije.

Izvor: Agencije