Kina optužuje Pompea da laže o njenim postupcima u pandemiji

SAD je optužio Kinu za pogrešno postupanje od početka epidemije (EPA)

Kina je optužila američkog državnog sekretara Mikea Pompea da jednom laži pokušava prikriti druge u svojim neprekidnim napadima na Peking zbog pandemije korona virusa, prenosi Reuters.

Te komentare iznijela je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, koja je ponovila da je Peking bio transparentan u vezi s izbijanjem epidemije bolesti COVID-19 u Kini potkraj prošle godine i da američki političari Kinu neosnovano optužuju.

SAD je optužio Kinu za pogrešno postupanje od početka epidemije, podsjeća Hina.

Hua je, također, rekla da se Peking protivi američkom uplitanju u kineske unutrašnje poslove, u odgovoru na pitanje o odluci State Departmenta da odgodi izvještaj Kongresu u kojem se ocjenjuje ima li Hong Kong dostatnu autonomiju od Kine kako bi i dalje imao posebni tretman SAD-a.

Pompeo je na novinskoj konferenciji u srijedu rekao da će izvještaj biti odgođen “kako bi se uzeli u obzir svi dodatni potezi” do godišnje skupštine kineskog parlamenta potkraj maja.

Porijeklo virusa

Kina je, također, u četvrtak rekla da podržava napore Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u istraživanju porijekla pandemije bolesti COVID-19 i naglasila da se protivi pokušajima SAD-a i nekih drugih zemalja da se pandemija politizira i da se napada Peking.

Predsjednik Donald Trump i generalni sekretar Pompeo ranije su posumnjali da je novi korona virus možda nastao u laboratoriji u Wuhanu.

Na pitanje o Trumpovim komentarima u kojima poredi pandemiju s napadom na Pearl Harbor i napadima 11. septembra glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova odgovorila je da je neprijatelj s kojim se SAD suočio korona virus, a ne Kina.

Izvor: Agencije