WHO: Novi karantin ako ne bude opreza u tranziciji

Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da tranzicijom treba upravljati krajnje oprezno i u fazama (EPA)
Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da tranzicijom treba upravljati krajnje oprezno i u fazama (EPA)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je upozorio na rizik ponovnog uvođenja karantena ukoliko zemlje koje ukidaju mjere uvedene zbog pandemije korona virusa tranziciju neće voditi “krajnje oprezno i postupno”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je pobrojao niz koraka koje je potrebno poduzeti prije no što države ukinu mjere uvedene za sprječavanje širenja oboljenja Covid-19, poput nadzora i praćenja te spremnosti zdravstvenih sustava.

“Rizik povratka karantenama vrlo je stvaran ukoliko zemlje tranzicijom neće upravljati krajnje oprezno i u fazama”, rekao je on na virtualnoj konferenciji za medije iz Ženeve.

Tedros se našao na meti kritika zbog upravljanja krizom i rekao je da će napraviti procjenu odgovora njegove organizacije na krizu, ali da će prvo pričekati da se pandemija povuče.

“Mislim da se, dok gori vatra, naša pozornost ne smije dijeliti”, kazao je.

‘Nećemo se moći vratiti na staro’

Glavni donator WHO-a su Sjedinjene Američke Države, koje su prekinule financiranje međunarodne organizacije i optužile ju za “Kino-centričnost”.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove je rekla da organizacija razmatra nove “akademske” misije u Kini za ispitivanje porijekla virusa korona.

“Dok ne znamo od kojih životinja potječe, teško nam je spriječiti ponavljanje ovoga”, kazala je ona.

Tedros je istaknuo potrebu da se sada ulaže u zdravstvene sustave kako bi se kasnije spasili životi.

“Pandemija će jednom stati, no nećemo se moći vratiti na staro”, rekao je i pozvao zemlje da rješavaju probleme nejednakosti, za koji je rekao da doprinosi širenju pandemije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO