Video: Veliki požar u neboderu u Emiratima


[Reuters]

Vatrogasci su pod kontrolu stavili požar koji je u utorak naveče zahvatio višespratnicu u gradu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštili su zvaničnici grada, prenosi Al Jazeera English.

Sedam ljudi zadobilo je lakše povrede u požaru koji je izbio u 48 spratova visokom Abbaco tornju te su odvezeni u bolnicu.

Vatrogasci su se borili sa gašenjem požara, koji je bio jasno vidljiv na fotografijama i snimcima na društvenim mrežama.

Vlasti nisu navele uzrok požara.

Lokalne vlasti su saopštile kako su timovi Civilne odbrane brzo reagovali i tako izbjegli da situacija izmakne kontroli, prenijeli su lokalni mediji.

Požar je prema navodima Civilne odbrane grada počeo oko 21 sat po lokalnom vremenu.

Česti požari zbog građevinskih materijala

Pet obližnjih zgrada je evakuisano, dok je nekoliko vozila u području oko požara oštećeno, prenio je Khaleej Times.

Više požara je proteklih godina zahvatilo nebodere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uključujući i one u Dubaiju. 

Građevinski i sigurnosni stručnjaci kažu da su razlog velikih požara ploče od alumunija – građevinski materijali korišten za izradu bočnih zidova u neboderima. 

Dok neke ploče mogu biti pravljene od vatrootpornih materijala, eksperti kažu kako one koje su izgorijele u požarima u UAE i drugim mjestima, nisu dizajnirane tako da zadovoljavaju strožije sigurnosne standarde i da su često stavljane na zgrade bez pravljenja razmaka kako bi se usporio eventualni požari. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO