Trump poziva na otvaranje ekonomije i po cijenu pogoršanja situacije

Trump: Moramo otvoriti zemlju i to brzo (EPA)
Trump: Moramo otvoriti zemlju i to brzo (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na otvaranje ekonomije, iako bi to moglo još više pogoršati širenje korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja AFP.

“Ne kažem da je sve savršeno. Hoće li neki biti teško pogođeni? Hoće. Ali moramo otvoriti zemlju i to brzo”, rekao je američki predsjednik prilikom posjeta tvornici Honeywell koja proizvodi zaštitne maske u Phoenixu u Arizoni.

Prije toga je u izjavi za ABC News bio još jasniji. Na pitanje misli li da će zbog ponovnog otvaranja ekonomije biti izgubljenih života, odgovorio je kako je “moguće da se to dogodi, jer nećemo više biti zatvoreni u domovima”.

Iako bi Sjedinjenje Američke Države ubrzo mogle preći broj od 70 hiljada umrlih od korona virusa i do juna doseći 100 hiljada, Bijela kuća već nekoliko dana šalje poruku o ublažavanju mjera.

Spremni za ‘novu fazu bitke’

Dokaz tome je i izjava potpredsjednika Mikea Pencea koji je rekao da bi radna grupa Bijele kuće za rješavanje krize izazvane Covidom-19, koju on vodi, uskoro mogla biti raspuštena.

Ustvrdivši da su Amerikanci “ratnici”, Donald Trump je rekao da su spremni za “novu fazu bitke”, a glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany objasnila je da će liječnici ostati uključeni u proces donošenja odluka.

Prilikom Trumpova posjeta tvornici zaštitnih maski, masku su nosili svi osim američkog predsjednika. 

Rasprostranjenost virusa u SAD-u je različita. U prvim velikim žarištima New Yorku i New Jerseyu, broj zaraženih pada, dok se u Teksasu, Illinoisu i području Washingtona broj novih slučajeva zaraze povećava. U Kaliforniji i na Floridi stagnira.

Kalifornija, prva američka država koja je proglasila karantin radi sprečavanja širenja korona virusa, počet će ublažavati neke mjere krajem sedmice te će se otvoriti neke prodavaonice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO