SAD se naoružava kako bi poništio raketnu premoć Kine

SAD, Raketa, Tomahawk
Pentagon planira naoružati marince tipom krstareće rakete Tomahawk, kojom su sada opremljeni ratni brodovi (EPA)

Dok se Washington i Peking prepiru u vezi s pandemijom korona virusa, na prekretnici je dugoročna borba dviju pacifičkih sila, u kojoj Sjedinjene Američke Države novim oružjima i strategijom pokušavaju nadoknaditi zaostajanje za raketnom premoći Kine.

SAD je proteklih desetljeća uglavnom stajao u mjestu, dok je Kina dramatično ojačala, prenosi Hina.

Sada, oslobođena ograničenja hladnoratovskih sporazuma o kontroli naoružanja, administracija predsjednika Donalda Trumpa planira u azijsko-pacifičkoj regiji rasporediti zemaljske krstareće projektile velikog dometa.

Pentagon planira naoružati marince tipom krstareće rakete Tomahawk, kojom su sada opremljeni ratni brodovi, pokazuje nacrt budžeta za 2021. i svjedočenje vojnih zapovjednika pred Kongresom.

Kinesko vodstvo u ‘ratu dometa’

Također ubrzava raspoređivanje novih protivbrodskih raketa velikog dometa, prvih koje je SAD razvio u posljednjih nekoliko desetljeća.

U izjavi za Reuters vezanoj za te američke poteze Peking je pozvao Washington da “bude oprezan na riječima i djelima”, da “prestane povlačiti šahovske figure” u regiji i “pokazivati mišiće” Kini.

Cilj američke strategije jest odgovoriti na premoć Kine u balističkim raketama i raketama stacioniranim na tlu.

Pentagon, također, namjerava sustići kinesko vodstvo u onome što stratezi nazivaju “ratom dometa”.

Kineska Narodna oslobodilačka vojska izgradila je veliku silu raketa, koje po dometu uglavnom nadmašuju one američke i američkih regionalnih saveznika, navode američki vojni zapovjednici i strateški savjetnici Pentagona, koji upozoravaju da Kina tu ima jasnu nadmoć.

Radikalna promjena taktike

U radikalnoj promjeni taktike marinci će se priključiti mornarici u napadima na neprijateljske ratne brodove.

Male i mobilne jedinice marinaca naoružane protivbrodskim raketama postat će ubice brodova.

U mogućem sukobu te jedinice raspršile bi se po ključnim tačkama u zapadnom Pacifiku i tzv. prvom otočnom prstenu, kažu zapovjednici.

Prsten se sastoji od niza otoka koji se prostiru od japanskog otočja, preko Tajvana i Filipina do Bornea, koji zatvaraju kineska obalna mora.

Vodeći američki zapovjednici objasnili su nove taktike Kongresu na nizu saslušanja u martu.

Izvor: Agencije