Njemačka kreće u postepeno popuštanje restrikcija

Ubuduće će, između ostalog, biti dozvoljeni susreti osoba koje ne pripadaju istom domaćinstvu (EPA)
Ubuduće će, između ostalog, biti dozvoljeni susreti osoba koje ne pripadaju istom domaćinstvu (EPA)

Njemačka će u sljedećim tjednima postupno ukidati dio restrikcija uvedenih u okviru borbe protiv epidemije korona virusa, a o brzini i opsegu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine, priopćila je kancelarka Angela Merkel u srijedu, prenosi agencija Hina.

“Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No, pred nama je druga faza suočavanja s virusom”, rekla je Merkel nakon videosastanka s premijerima saveznih pokrajina.

“Možemo si priuštiti malo hrabrosti, ali i dalje moramo ostati oprezni”, rekla je kancelarka.

Istodobno je naglasila kako je ostvaren cilj usporavanja širenja zaraze, pa je stoga moguće postupno popuštanje mjera.

Popuštanje mjera

Ubuduće će tako biti dozvoljeni susreti osoba koje ne pripadaju istom kućanstvu, a omogućeni su i posjeti korisnicima domova za starije i domova za osobe s posebnim potrebama.

Dozvoljava se otvaranje svih trgovina uz poštivanje higijenskih pravila, poput nošenja maski.

Odluka o otvaranju restorana, hotela i ostalih ugostiteljskih objekata ili objekata za zabavu, poput barova i diskoteka, te bazena ostavljena je saveznim pokrajinama, pri čemu su neke već i prije današnjeg sastanka najavile postupno otvaranje u nekim segmentima.

Iznimka od mogućnosti otvaranja i dalje su do kraja kolovoza masovna okupljanja, poput koncerata na otvorenome ili narodnih slavlja.

‘Njemačka može odahnuti’

Dogovoreno je da stroge restrikcije mogu biti uvedene čim broj slučajeva zaraze u pojedinim okruzima u roku sedam dana prijeđe vrijednost od 50 novih zaraza na 100.000 osoba.

Premijer Bavarske Markus Soeder, koji je, kao predvodnik skupine premijera saveznih zemalja, osobno sudjelovao na konferenciji za tisak, objasnio je kako nakon dugih tjedana strogih restrikcija dolazi postupno popuštanje.

“Njemačka može odahnuti”, rekao je Soeder.

Mjeru koja omogućava ponovno regionalno vraćanje restrikcija u slučaju porasta broja zaraza nazvao je ispravnom te “kočnicom u slučaju opasnosti”, prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO