Kina upozorila SAD da ne koristi carinske tarife kao oružje

'SAD ne treba skretati pažnju s vlastitog lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom', poruka je iz Pekinga
'SAD ne treba skretati pažnju s vlastitog lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom', poruka je iz Pekinga

Kina je poručila u srijedu da carinske tarife ne bi trebale biti korištene kao oružje nakon što je američki predsjednik Donald Trump prijetio da će se Sjedinjene Američke Države povišenjem tarifa osvetiti Kini zbog načina na koji je upravljala epidemijom korona virusa.

Tarife negativno utječu na sve strane, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying i dodao da bi SAD trebao prestati razmišljati o carini kao oružju i sredstvu prinude, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trump je u petak rekao da je povišenje tarifa na kineske proizvode sigurno jedna od opcija za odmazdu zbog načina na koji se Kina ponijela prema pandemiji korona virusa.

‘Preduzeli adekvatne mjere’

Hua je rekao da SAD ne treba skretati pažnju s vlastitog lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom prebacujući krivicu na Kinu.

Napomenuo je da je Kina preduzela adekvatne mjere ubrzo nakon izbijanja epidemije i da je još 3. januara o korona virusu obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i zemlje širom svijeta, uključujući SAD.

Optužbe o tome da je Kina namjerno raširila virus, o čemu su neki američki zvaničnici špekulirali, neosnovane su, rekao je Hua.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO