Južnokorejski obavještajci: Nema znakova da je Kim operiran

Kim tri sedmice nije viđen u javnosti, što je izazvalo špekulacije o njegovom zdravstvenom stanju (EPA)
Kim tri sedmice nije viđen u javnosti, što je izazvalo špekulacije o njegovom zdravstvenom stanju (EPA)

Južnokorejska obavještajna agencija saopštila je da nema znakova da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un imao operaciju na srcu, prenosi Tanjug.

Kim tri sedmice nije viđen u javnosti, što je izazvalo špekulacije o njegovom zdravstvenom stanju i mjestu boravka, prije nego što se pojavio u subotu.

Nacionalna obaveštajna služba (NIS) također je na sastanku sa zastupnicima iza zatvorenih vrata navela da se Kim u javnosti pojavio 17 puta ove godine, rjeđe nego ikad, prije svega zbog posvećenosti domaćim pitanjima i uticaju pandemije korona virusa.

“Procjenjuje se da Kim nije imao operaciju, niti ljekarske zahvate na srcu”, rekao je zastupnik Kim Byung-kee iz vladajuće Demokratske partije novinarima, javio je Johnap.

Manje aktivnosti u javnosti

Agencija navodi i da je Kim do sada ove godine imao 66 posto manje aktivnosti u javnosti nego što je to uobičajeno.

“Čak iako se Kim nije pojavljivao u javnosti, upravljao je državnim poslovima kao i obično”, navela je agencija NIS.

Južnokorejski obavještajci ne isključuju mogućnost epidemije korona virusa u Sjevernoj Koreji, iako Pjongjang tvrdi da nije potvrđen nijedan slučaj infekcije, ali intenzivira preventivne napore.

Agencija navodi i da nisu primijećeni neuobičajeni znaci koji bi ukazali da je Sjeverna Koreja nastavila rad u nuklearnom kompleksu, u kojem su aktivnosti obustavljene 2018. godine.

Obavještajci konstatuju i da nema naročitog kretanja i na poligonu za nuklearna testiranja, ni na lokaciji za lansiranje raketa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO