Đikić: Otkrivena potencijalna slaba tačka korona virusa

"Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na 'dvostrukom udarcu'", kaže Đikić (Boris Š?itar / Pixsell)
"Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na 'dvostrukom udarcu'", kaže Đikić (Boris Š?itar / Pixsell)

Naučnici iz njemačkog Instituta za biohemiju (IBC), na čelu s hrvatskim stručnjakom Ivanom Đikićem, otkrili su potencijalnu slabu tačku korona virusa.

Na sajtu tog instituta objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da su naučnici IBC-a u saradnji s drugim timovima identificirali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba tačka koja bi mogla biti svojevrsna “Ahilova peta” novog korona virusa, prenosi portal Index.

PLpro je potreban za procesuiranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim stanicama. Uz to, virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tijela, što pomaže virusu da modulira imunosni sistem zaražene osobe u vlastitu korist. Na taj način virus se može lakše razmnožavati i širiti, navodi se u saopćenju.

Tim naučnika demonstrirao je da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa te pojačati antiviralni imunitet u ljudskim epitelnim stanicama, koje su primarno mjesto ulaska patogena u ljudski organizam. Rezultati studije sada su javno dostupni.

“Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na ‘dvostrukom udarcu’ targetiranjem PLpro-a: zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme”, pojasnio je Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor tog naučnog rada.

Kombinacija znanja

“Kako bismo došli do ovog dubokog uvida, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na našem Institutu. Izuzetno sam zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu. Naša istraživačka suradnja s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus”, rekao je Đikić.

Uz to, ostali naučnici u Frankfurtu, Muenchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu doprinijeli su tom istraživanju eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima.

“Osobno bih želio naglasiti moć znanosti i veličinu onog što se može napraviti u kolaboraciji. Kad sam vidio naše rezultate na jednom mjestu, bio sam izuzetno zahvalan što sam naučnik”, komentirao je prvi autor tog rada Donghyuk Shin.

Ti rezultati omogućavaju puno naučno opravdanje za daljnja klinička istraživanja, u kojima bi se PLpro novog korona virusa ciljano “napadao” raznim farmaceutskim pripravcima. Tako jedna klinika u SAD-u trenutno provodi kliničko testiranje famotidina, kojim se targetira PLpro kod pacijenata zaraženih virusom SARS-CoV-2.

No, ciljano djelovanje famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. “Moramo biti posebno oprezni kod kliničkog ispitivanja na pacijentima jer bi odgovor njihovih organizama na anti-PLpro terapiju mogao varirati ovisno o tome je li primijenjen u ranim ili kasnijim stadijima bolesti COVID-19”, naglašavaju Đikić i Ciesek.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO