Baltičke zemlje planiraju napraviti ‘putni balon’ unutar EU-a

Ograničenja će biti ukinuta 15. maja (EPA)
Ograničenja će biti ukinuta 15. maja (EPA)

Latvija, Litvanija i Estonija otvorit će granice za putovanja svojih građana između te tri države 15. maja i tako stvoriti baltički “putni balon” unutar Evropske unije u okviru ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije, rekli su njihovi premijeri.

Baltičko putno područje bit će prvo takve vrste u Uniji. Većina zemalja članica EU-a ograničila je ulazak onima koji nisu njeni građani i uvela karantin za one koji uđu u zemlju u jeku pandemije korona virusa, prenosi Reuters.

“Složili smo se da su sve tri baltičke države suzbile širenje korona virusa i međusobno vjerujemo zdravstvenim sistemima”, napisao je u objavi na Facebooku litvanski premijer Saulius Skvernelis.

“Počevši od 15. maja, uklanjamo sva ograničenja za građane Litvanije, Latvije i Estonije koji putuju između baltičkih zemalja. Ljudi koji dolaze u tu regiju iz drugih zemalja morat će u samoizolaciju na 14 dana”, dodao je.

Selektivno otvaranje granica i u drugim državama

Evropska komisija preporučila je koordinirano ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola među svim državama članicama kad epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća, saopćio je ured Komisije u Litvaniji.

Potezi u svrhu selektivnog otvaranja granica preduzimaju se posvuda. Australija i Novi Zeland također rade na ponovnom uspostavljanju međusobnih putovanja.

Litvanij, Latvija i Estonija, međusobni veliki trgovinski partneri, također preduzimaju oprezne korake za otvaranje svojih ekonomija nakon restriktivnih mjera uvedenih zbog lokalnih epidemija korona virusa.

Ta regija dio je EU-a od 2004. i Šengenske zone od 2007. Estonija i Litvanija zatvorile su svoje granice tokom epidemije, a sve tri zemlje uvele su obavezni karantin za svakoga ko uđe iz razloga koji nije poslovne prirode.

U međuvremenu je usporio rast broja oboljelih od bolesti COVID-19 i nijedna od te tri zemlje nije imala više od pet novih slučajeva u utorak. Od početka pandemije Litvanija je zabilježila 48 smrtnih slučajeva, Latvija 17, a Estonija 55. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO