Američki general: Korona virus ima prirodno porijeklo

Mark Milley je istakao da Pentagon nema uvjerljive dokaze da je virus namjerno pušten da se širi (EPA)
Mark Milley je istakao da Pentagon nema uvjerljive dokaze da je virus namjerno pušten da se širi (EPA)

General Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog generalštaba Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država rekao je da „težina dokaza“ ukazuje na prirodno porijeklo novog korona virusa.

„Težina dokaza govori da je to bilo prirodno, a ne umjetno“, kazao je Milley novinarima u Pentagonu, prenosi Anadolija.

Izjava najviše rangiranog američkog generala uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da je vidio dokaze koji mu daju „visok nivo pouzdanja“ da je korona virus došao iz laboratorije u kineskom gradu Wuhanu.

Ipak, predsjednik je kazao i da mu nije dozvoljeno da priča o tome.

Istog dana, Trump se suprotstavio i Uredu direkcije nacionalne obavještajne službe, koji je objavio kako se obavještajna zajednica „slaže sa širokim naučnim konsenzusom da virus nije nastao umjetno, kao i da nije genetski modificiran“.

‘Pomoglo bi da se Kina otvori’

Milley je istakao da Pentagon nema uvjerljive dokaze da je virus namjerno pušten da se širi, „ali i da težina dokaza ukazuje da vjerovatno nije bilo namjere“.

Također je kazao da Pentagon ne zna odakle virus potiče, ali da civilne i američke vladine agencije razmatraju to pitanje.

„Puno bi pomoglo ako bi se Kina otvorila i dozvolila inspektorima i istražiteljima da odu tamo“, dodao je general.

U SAD-u je do utorka od posljedica zaraze korona virusom preminulo 71.078 ljudi, a više od 1,2 miliona je oboljelo od COVID-19, govore podaci Univerziteta Johns Hopkins iz Baltimorea.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO