WHO pozvao države da istraže rane slučajeve bolesti COVID-19

Ranije se nije vjerovalo da se novi tip korona virusa do januara širio Evropom (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da izvještaj po kojem se COVID-19 pojavio krajem prošle godine u Francuskoj, ranije nego što se prije mislilo, “ne iznenađuje” te je pozvala države da istraže sve rane sumnjive slučajeve, javio je Reuters. 

Bolest koja je kasnije nazvana COVID-19 kineske vlasti prvi su put prijavile WHO-u 31. decembra, a ranije se nije vjerovalo da se do januara širila Evropom.

“Ovo daje potpuno novu sliku o svemu”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier na brifingu UN-a u Ženevi, pozivajući se na francuske izvještaje.

“Otkrića pomažu u boljem razumijevanju potencijalnog širenja novog tipa korona virusa”, kazao je, dodavši kako je “moguće da se otkrije pojava dodatnih ranijih slučajeva” nakon ponovnog testiranja uzoraka.

Francuska bolnica koja je ponovo testirala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila muškarca koji je imao COVID-19 već 27. decembra, gotovo mjesec prije nego što je Francuska potvrdila svoje prve slučajeve.

Nova i jasnija slika epidemije

Lindmeier je potakao druge države da provjere podatke o slučajevima upale pluća neodređenog porijekla krajem 2019, rekavši da će to dati svijetu “novu i jasniju sliku epidemije”.

Upitan o porijeklu virusa u Kini, naglasio je  da je “zaista vrlo važno” to istražiti.

Američki državni sekretar Mike Pompeo tvrdi da njegova zemlja ima “dokaze” po kojima je novi korona virus potekao iz laboratorije u Wuhanu u Kini iako su naučnici rekli da je bolest životinjskog porijekla.

“Zbog toga će možda biti potrebne dodatne misije ili misija (u Kinu)”, rekao je Lindmeier.

Vodeći stručnjak WHO-a Mike Ryan rekao je u ponedjeljak da je čelnik te organizacije postavio to pitanje “na najvišem nivou” za vrijeme misije WHO-a u Kini.

Izvor: Agencije