Netanyahu vrši pritisak na Vrhovni sud

Netanyahu je optužen za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu apelirao je na izraelski Vrhovni sud da se ne miješa u njegova nastojanja da formira koalicionu vladu, upozorivši da bi odluka protiv njega mogla uvući zemlju u četvrte uzastopne izbore za nešto više od jedne godine.

Netanyahu je to izjavio nakon što je sud drugi dan za redom razmatrao žalbe protiv koalicionog sporazuma, prenosi Beta.

Govoreći novinarima o situaciji zbog pandemije korona virusa on se osvrnuo na sud, vršeći pritisak da se ne miješa u političke poslove jer riskira da izazove nove izbore.

“Nadamo se da se sud neće miješati. Nije potrebno da se miješa. Postoji volja naroda, jasan izraz volje naroda”, rekao je Netanyahu, ocijenivši da će četvrti izbori biti katastrofa za zemlju.

Odluka suda se očekuje krajem ove sedmice i od nje će zavisiti da li Izrael prekida dugu političku paralizu i Netanyahu i njegov bivši politički rival Benny Gantz udružuju snage u vladi jedinstva ili će se u zemlji održati još jedni izbori.

Sud razmatra dva ključna pitanja, da li političar koji je suočen sa optužbama za krivična dijela, kao Netanyahu, može da formira vladu i da li je koalicioni sporazum sa Gantzom protuzakonit.

Napadi na pravosuđe

Otkako je optužen prošle godine Netanyahu je pojačao napade na pravosuđe i nastoji da se predstavi kao žrtva.

Nakon tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika Netanyahu i Gantz su u aprilu postigli sporazum da formiraju vanrednu vladu jedinstva koja će se boriti protiv zaraze korona virusom i baviti ekonomskim posljedicama pandemije.

Na osnovu tog sporazuma Netanyahu će biti premijer prvih 18 mjeseci, a posle njega Gantz isto toliko.

Po izraelskom zakonu premijer, za razliku od svih javnih zvaničnika, ne mora da podnese ostavku ako je optužen sve do okončanja krivičnog postupka protiv njega.

Netanyahu je optužen za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

On poriče sve optužbe i tvrdi da je žrtva lova na vještice koje su organizirali mediji.

Suđenje je u martu zbog zaraze novim virusom odloženo za maj.

Netanyahuu je stalo da tokom suđenja ostane na funkciji kako bi iskoristio tu poziciju da kritizira sudski sistem i ojača podršku svojih glasača.

Na osnovu koalicionog sporazuma on će imati utjecaja na ključna sudska postavljenja što stvara potencijalni konflikt interesa tokom žalbenog postupka ako bude optužen.

Izraelski vrhovni tužilac Avichai Mandelblit iznio je mišljenje sudu da nema pravne osnove da se Netanyahuu zabrani da bude na funkciji iako je suočen sa krivičnim optužbama.

Međutim organizacije koje se zalažu za kvalitetnu vladu su se na to žalile.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO