Fauci: Nema dokaza da je virus stigao iz kineske laboratorije

Anthony Fauci je potvrdio da je 'dodirnuo teme' s Ronom Klainom, skorašnjim šefom Bidenovog ureda (EPA)

Dr. Anthony Fauci, najvažniji američki stručnjak za infektivne bolesti i ključni član radne grupe predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za korona virus, rekao je da ne postoji naučna osnova za teoriju da je novi korona virus stvoren u kineskoj laboratoriji ili da je “pobjegao” iz laboratorije nakon što je uzet iz divljine, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, ako se pogleda evolucija virusa u šišmišima i ono što se sada događa, naučni dokazi jasno naginju ka tome da nije riječ o vještačkoj ili namjernoj manipulaciji.

Fauci dodaje da sve u vezi s postepenom evolucijom tokom vremena apsolutno ukazuje na to da se taj virus razvio u prirodi, a potom prešao s jedne na drugu vrstu, prenosi Guardian.

Fauci nasuprot Trumpu i Pompeu

Na osnovu naučnih dokaza Fauci ne podržava alternativnu teoriju – da je neko pronašao korona virus u divljini, donio ga u laboratoriju, a onda je virus slučajno pobjegao, prenosi National Geographic.

Teoriju da se virus pojavio iz laboratorije u Wuhanu u Kini iznijeli su tokom nedjelje i Trump i državni sekretar SAD-a Mike Pompeo.

Fauci se pridružio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i obavještajnim izvorima, odbacujući tvrdnje koje su iznijeli Trump i Pompeo.

Izvor: Agencije