Dva Amerikanca među uhapšenim ‘plaćenicima’ u Venecueli

Venecuelanske snage tvrde da su uhapsile osam 'plaćenika' koju su učestvovali u propaloj misiji svrgavanja NIcolasa Madura (Reuters)

Venecuelanske snage sigurnosti uhapsile su najmanje osam osoba, među kojima su dva Amerikanca, nakon pokušaja iskrcavanja naoružanih osoba u tu zemlju s ciljem da uhvate venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, u akciji s kojom je, navodno, vezu imao i opozicioni lider Juan Guaido, koji uživa podršku SAD-a.

Lider Socijalističke partije Diosdado Cabello na društvenim mrežama je objavio video snimak na kojem Venecuelanac identifikovan kao Josnars Adolfo Baduel, jedan od pritvorenih, govori kako su među uhapšenima i dva Amerikanca.

Video snimak je objavila i venecuelanska televizija.

Osoba upoznata s događajima ispričala je agenciji Reuters da su dva američka državljana, uhapšena u ponedjeljak, vjerovatno pod nadzorom venecuelanske vojne obavještajne službe.

Bivši pripadnih američkih “Zelenih beretki” Jordan Goudreau agenciji AP je potvrdio da je radio sa dvije osobe na misiji pokrenutoj u nedjelju, kojoj je cilj bio “osloboditi” Venecuelu.

Navodno potpisao ugovor s Guaidom 

Goudreau je preuzeo odgovornost za operaciju, u kojoj se naoružana grupa pokušala s mora iskrcati na venecuelansku obalu pored lučkog grada La Guaire.

No, snage sigurnosti Venecuele osujetile su operaciju, a u oružanom sukobu koji je uslijedio ubijeno je osam osoba.

Kasnije, objavljeno je da je uhapšeno još osam “plaćenika”.

Goudreau je rekao da su dva uhapšena američka veterana Luke Denman i Aaron Berry, koji su s njim služili u Iraku i Afganistanu.

Priznao je i da je potpisao ugovor sa Guaidom da se zbaci Maduro, što opozicioni lider negira.

Venecuela proživljava duboku ekonomsku i političku krizu pod vodstvom predsjednika Nicolasa Madura, zbog čega je pet miliona ljudi napustilo zemlju.

Uprkos američkim naporima da ga odstrani, Maduro i dalje kontroliše sve nivoe vlasti.

Izvor: Agencije