Esper: Kina i Rusija iskorištavaju pandemiju za vlastite interese

'Ovisnost o kineskim opskrbljivačima mogla bi dovesti do toga da ključni sistemi postanu ranjivi za upade, manipulaciju i špijuniranje', kaže Esper (EPA)

Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju korona virusa za promovisanje svojih interesa u Evropi, rekao je u ponedjeljak američki ministar odbrane Mark Esper, ocijenivši “zlonamjernim” kinesko promovisanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme, prenosi Reuters.

“Sjedinjene Američke Države svjesne su da će neke zemlje pokušati iskoristiti pandemiju da bi investirale u ključnu industriju i infrastrukturu, s dugoročnim posljedicama za sigurnost”, rekao je Esper za La Stampu, odgovarajući na pitanje nastoje li Kina i Rusija steći utjecaj u Italiji slanjem pomoći.

“Potencijalni protivnici gotovo će sigurno pokušati promovisati svoje interese i izazivati podjele u NATO-u i Evropi”, rekao je. “Huawei i 5G važan su primjer tog zlonamjernog djelovanja Kine”.

Neki američki zvaničnici optužuju Kinu da je kriva za pandemiju novog korona virusa.

Državni sekretar Mike Pompeo rekao je u nedjelju da Washington posjeduje dokaze da je virus potekao iz kineske laboratorije, što Peking snažno odbacuje.

SAD upozorava na sigurnosnu prijetnju

I Kina i Rusija pružaju pomoć Italiji, šaljući ljekare, medicinsku opremu i zaštitne maske za lice.

SAD već dugo preporučuje drugim državama da bojkotuju Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, u gradnji novih 5G mreža, te da pomno provjeravaju opremu kineske kompanije ZTE.

Washington upozorava da Kina može koristiti tu opremu za špijuniranje.

Huawei i ZTE poriču da je njihova oprema sigurnosna prijetnja.

“Ovisnost o kineskim opskrbljivačima mogla bi dovesti do toga da ključni sistemi postanu ranjivi za upade, manipulaciju i špijuniranje. To bi bio rizik za naše kapacitete za komunikaciju i razmjenu obavještajnih podataka”, rekao je Esper.

Ruska pomoć, uključujući vojno medicinsko osoblje, privukla je pažnju na ograničenu pomoć koju je Italiji pružila Evropska unija, a evropski i NATO-ovi zvaničnici to tumače u geopolitičkom kontekstu.

Izvor: Agencije