Merkel odbila Trumpov poziv da uživo prisustvuje samitu G7

Trump je više puta kritizirao Njemačku, i to kancelarku Merkel posebno, povodom različitih pitanja (EPA)
Trump je više puta kritizirao Njemačku, i to kancelarku Merkel posebno, povodom različitih pitanja (EPA)

Njemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da uživo prisustvuje samitu G7 koji će se održati u Washingtonu krajem juna zbog pandemijث korona virusa, prenosi Politico.

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

“Federalna kancelarka zahvaljuje predsjedniku Trumpu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Washingtonu. Uzimajući u obzir sveopću situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Washington”, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert za Politico, prenosi Tanjug.

“Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije”, dodao je Seibert.

Odbijanje Merkel da prihvati poziv Trumpa posljednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocjenjuje Politico.

Trumpove kritike

Trump je više puta kritizirao Njemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO-u. Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trumpove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa vanjskom politikom, od klimatskih promjena do Iranskog nuklearnog programa.

Ove sedmice u telefonskom razgovoru između američkog predsjednika i njemačke kancelarke došlo je do nesuglasica zbog tema koje se odnose na NATO, Sjeverni tok 2 i odnose sa Kinom, tvrdi viši američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Glasnogovornik njemačke vlade nije odgovorio na pitanje da li je u ovom razgovoru došlo do novih tenzija između dva lidera, a Bijela kuća po tom pitanju nije dala komentar, prenosi Politico.

Odbijanje Merkel da samitu prisustvuje uživo podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao prelomni moment koji će označiti normalizaciju situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Trump je samit koji je trebalo da se održi u martu otkazao zbog korona virusa i najavio održavanje video-konferencije. Međutim, on je u tvitu objavljenom 20. maja rekao da bi samit mogao da se održi i da bi to bio odličan pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO