Izraelski policajci ubili nenaoružanog Palestinca u Jerusalemu

Izraelski mediji su javili, pozivajući se na palestinske izvore, da je žrtva bio mladić sa posebnim potrebama i nije razumio naredbu da stane (EPA)

Izraelski policajci ubili su jednog Palestinca kraj Starog grada u Jerusalemu za koga su rekli da je nosio oružje ali se ispostavilo da nije bio naoružan.

Kako je navedeno ubijeni je nosio “sumnjiv predmet koji je izgledao kao pištolj” i pobjegao kada mu je naređeno da stane, prenosi Beta.

Policajci su ga potom gonili i pucali, a policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld je rekao da pištolj nije nađen.

Izraelski mediji su javili, pozivajući se na palestinske izvore, da je žrtva bio mladić sa posebnim potrebama i nije razumio naredbu da stane.

Poslanik iz saveza arapskih izraelskih partija Zajednička lista Ofer Cassif rekao je da se to može definirati samo kao ubistvo, upozorivši da je rezultat huškanja vlade da se sada svaki Palestinac smatra teroristom dok se ne dokaže suprotno.

Dogodilo se to dan nakon što su izraelski vojnici ubili Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali za koga su rekli da je pokušao da ih pregazi svojim vozilom. Ni jedan Izraelac nije ranjen ni u subotu ni u petak.

Rast napetosti

Napetost je porasla u posljednjim sedmicama dok Izrael insistira na ostvarenju planova za aneksiju velikih dijelova Zapadne obale u skladu sa bliskoistočnim mirovnim planom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je uveliko u korist  Izraela. Palestinci su u potpunosti odbacili taj plan.

Palestinska uprava je prošle sedmice rekla da je više ne obavezuju raniji sporazumi s Izraelom i SAD-om i da prekida sve veze, uključujući sigurnosnu saradnju.

Palestinski napadači koji nisu povezani s oružanim organizacijama izveli su posljednjih godina čitav niz napada na Izraelce uglavnom nožem kao i oružanih napada i pokušavali da ih pregaze.

Palestinskoj upravi nije dozvoljeno da djeluje u istočnom Jeruslemu ni u dijelovima Zapadne obale gdje se dogodila većina napada.

Organizacije za ljudska prava osuđuju izraelske sigurnosne snage da u nekim slučajevima koriste pretjeranu silu, ubijajući oni koje su mogli da uhapse ili korištenjem oružja iako im život nije u opasnosti.

Današnje ubistvo dogodio se u istočnom Jerusalemu osvojenom u ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze.

Palestinci planiraju da na svim tim teritorijama osnuju nezavisnu državu, a Trumpov plan predviđa da palestinski grad bude u predgrađu Jerusalema izvan betonskog zida koji je izgradio Izrael da bi se odvojio od Palestinaca.

Na osnovu tog plana oni će imati državu u enklavama okruženim Izraelom ali samo kad ispune stroge uvjete.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO