Rohinja muslimani nakon opasnog puta stigli do obala Bangladeša

Podaci UN-a pokazuju kako je od augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 900.000 ljudi (EPA)

Najmanje 29 Rohinja muslimana nakon višesedmičnog opasnog putovanja u Bengalskom zaljevu pristali su na obale otoka na jugu Bangladeša, saopćili su zvaničnici te zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Lokalni zvaničnik Tonmoy Das kazao je kako je najmanje 29 Rohinja muslimana, među kojima je 15 žena i šestero djece, ribarskim čamcem stiglo do obala otoka Bhasan Char.

Das je dodao kako je pored hrane za Rohinja muslimane, poslan i tim ljekara i policajaca. Nije isključio ni mogućnost da bi u narednom periodu mogao doći dodatni broj izbjeglica.

Mahbub Alam Talukder, zvaničnik nadležan za pitanja izbjeglica, 16. januara je saopćio kako su na otoku Bhasan Char u toku pripreme za omogućavanje uslova za život 100.000 Rohinja muslimana. Tada je rekao kako se kuće, bolnice i bogomolje grade na način da budu otporne protiv eventualnih prirodnih nepogoda na otoku, među kojima su i poplave.

Opasan otok

Većina Rohinja muslimana ne želi ići na otok Bhasan Char, na koji ih vlasti u Bangladešu žele smjestiti, ističući kako je zbog prirodnih nepogoda opasan za život.

Sličnu bojazan dijele mnoge međunarodne humanitarne organizacije koje se protive ovom planu smještanja Rohinja muslimana na otok.

U Arakanu, u Mijanmaru 2012. godine došlo je do sukoba budista i muslimana. Stradalo je nekoliko hiljada ljudi, većinom muslimana, a zapaljeno je na stotine objekata.

Događaji koji su dramu Rohinja muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohinja muslimane.

Podaci Ujedinjenih nacija (UN) pokazuju kako je od augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 900.000 ljudi.

Izvor: Agencije