UN: Prijete nezamisliva pustoš i glad, kolektivna akcija odmah

Korona virus
Obustavom naplate duga siromašne zemlje dobit će mogućnost da finansiraju svoje potrebe nastale zbog pandemije (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je svjetske lidere da će pandemija korona virusa izazvati “nezamislivu pustoš i patnju diljem svijeta”, s povijesnim razinama gladi i umiranja od gladi te da 1,6 milijardi ljudi koji neće moći zaraditi za život ako im se već sada ne pomogne.

Na sastanku na visokoj razini u četvrtak rekao je da bolest COVID-19 može dovesti do “gubitka proizvodnje u svijetu u vrijednosti 8.500 milijarda dolara, što je najoštrije smanjenje od Velike depresije 30-ih godina”, prenosi Beta.

Guterres je pozvao na hitnu kolektivnu akciju u nekoliko kritičnih područja: povećanje svjetske financijske likvidnosti, olakšice dužnicima, angažiranje privatnih vjerovnika u korist dužnika, više vanjskog financiranja, smanjenje utaje poreza, suzbijanje pranja novca i korupcije.

Poziv svjetskih lidera na saradnju

Također želi da se osigura da mjere gospodarskog oporavka od pandemije budu u skladu s ciljevima za suzbijanje već uočene klimatske krize.

U četvrtak je blizu 50 svjetskih lidera pozvalo na veću suradnju u svijetu nakon pandemije, na skupu UN-a o financiranju razvoja, kojem nisu prisustvovali Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija.

Više čelnika, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, ocijenilo je da bi aktualna kriza mogla biti prilika za razvoj izdržljivije ekonomije, promovirajući posebno borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Izvor: Agencije