Twitter prekrio Trumpovu objavu zbog ‘veličanja nasilja’

video je sadržavao lažne tvrdnje o navodnoj imunosti određene grupe na COVID-19, objavio je glasnogovornik Facebooka (EPA)

Twitter je prekrio objavu na profilu američkog predsjednika Donalda Trumpa jer krši pravilo o zabrani veličanja nasilja.

Tvit nije uklonjen nego je prekriven upozorenjem i može se vidjeti kada se na njega klikne, prenosi Hina.

U upozorenju piše kako je “Twitter odlučio da je u javnom interesu da tvit ostane dostupan”.

To je najnoviji zaplet u sporu između te društvene mreže i Bijele kuće.

Trump je tvitao o stanju u Minneapolisu, u kojem nekoliko noći traju demonstracije zbog policijskog ubistva Afroamerikanca.

Predsjednik SAD-a napisao je da će “poslati Nacionalnu gardu” i upozorio da, “kad počne pljačka, počinje pucnjava”.

Drugi tvit Twitter je prekrio jer “veliča nasilje”.

Pravilo dodavanja upozorenja umjesto brisanja tvita ta platforma uvela je sredinom 2019.

‘To nas ne čini arbitrima istine’

No, Twitter ga nikad nije primjenjivao na Trumpu niti je ikad izbrisao neku njegovu objavu.

Pravilo znači da ostali korisnici neće moći lajkati ili retvitati objavu, ali će je moći retvitati zajedno sa svojim komentarom.

Twitterov potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je Trump potpisao uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

To je učinio nakon što je njegova omiljena platforma ranije ove sedmice prvi put uz njegov tvit objavila upozorenje da treba provjeriti činjenice iz njegove tvrdnje koje, misle mnogi, nisu bile istinite.

U srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey indirektno je odgovorio predsjedniku SAD-a, rekavši da će kompanija i ubuduće upozoravati na “netačne ili sporne informacije o izborima”, navodeći pritom da ih to “ne čini arbitrima istine” nego da je namjera ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Zapaljivi rječnik

Nakon što je Trump objavio sporni tvit, oglasilo se nekoliko organizacija za zaštitu građanskih prava optužujući ga za korištenje “zapaljivog rječnika”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Izjava predsjednika Trumpa da ‘kad počne pljačka, počinje pucnjava’ licemjerna je, nemoralna i protivzakonita, a njegovi postupci kontinuirano pokazuju grubo ignoriranje rasnog terora i policijskog nasilja, koje zajednice nebjelačkog stanovništva redovno doživljavaju širom zemlje.

Pozivamo Nacionalnu gardu i policiju u Minneapolisu da se pridržavaju zakona, a ne preporuka predsjednika Trumpa”, navodi se u saopćenju jedne od tih organizacija, ACLU-a (Saveza za američke građanske slobode).

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Donald Trump trebao bi potpisati uredbu o društvenim mrežama. Prema izvorima agencije Reuters iz Bijele kuće, uredba predviđa ukidanje zaštite od odgovornosti kompanija za sadržaj objavljen na njihovim platformama. Ovakva odluka dolazi dan nakon što je društvena mreža Twitter postavila upozorenje na tvit američkog predsjednika da je napisana objava potencijalno netačna.  Ivica Puljić je u […]

Published On 28 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO