SAD prodaje Kuvajtu 84 rakete Patriot

Rakete Patriot PAC-3 će povećati sposobnost Kuvajta da odgovori na sadašnje i buduće prijetnje (EPA)

Washington je objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji protivraketnih sistema emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijardi dolara.

Prodaja će pridonijeti “povećanju sigurnosti glavnog saveznika koji nije član NATO-a i važan je faktor političke stabilnosti i ekonomskog napretka na Bliskom istoku”, ističe State Department u saopćenju u kojemu izvještava o toj prodaji, prenosi Hina.

Rakete Patriot PAC-3 će “povećati sposobnost Kuvajta da odgovori na sadašnje i buduće prijetnje te da garantira sigurnost svoje naftne i plinske infrastrukture”, dodaje se u saopćenju, smjerajući na napade na saudijska naftna postrojenja u septembru 2019. godine, za koje Washington optužuje Iran.

Ugovori o održavanju i obuci

Vrijednost ugovora za 84 rakete presretača i za njihovu opremu koje proizvodi američka vojna grupacija Lockheed Martin procjenjuje se na 900 miliona dolara.

Vrijednost ugovora o održavanju, obuci i tehničkoj pomoći koje će osigurati Lockheed Martin i proizvođač vojne opreme Raytheon procjenjuje se na 425 miliona dolara.

Tome treba dodati ugovor o popravci i povratu starije opreme vrijedan 200 miliona dolara koji su dobile iste kompanije.

Izvor: Agencije