SAD namjerava svim članicama EU-a ukinuti vize

Ministri Evropske unije i SAD-a raspravljali su na videokonferenciji o viznom reciprocitetu (EPA)

Ministri Evropske unije i SAD-a raspravljali su na videokonferenciji o sigurnosnim i pravosudnim pitanjima u okolnostima pandemije te o viznom reciprocitetu na kojem se aktivno radi “u ovom formatu, ali i na bilateralnom nivou”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije – Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Kipar – još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD, prenosi Hina.

“Na tom pitanju vrlo aktivno radimo i u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini. Nadamo se napretku kada je u pitanju program izuzeća od viza”, rekao je Božinović, koji je, zajedno s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, predsjedavao virtuelnim sastankom EU-a i SAD-a.

Umjesto fizičkog sastanka u Dubrovniku, kako je planirano prije izbijanja korona krize, sastanak je održan online.

Izazovi izraženiji nego ranije

Ministri unutrašnjih poslova razgovarali su o kibernetičkom kriminalu, terorizmu, širenju ekstremističke propagande, dezinformacija i ograničenjima putovanja i drugim sigurnosnim izazovima.

“Sigurnosni izazovi prekogranične naravi u aktualnim uvjetima ne da se nisu smanjili, već su u pojedinim područjima izraženiji nego prije”, kazao je Božinović.

Dodao je da treba nastaviti dijalog s SAD-om i “dodatno jačati transatlantsko partnerstvo, kojem EU oduvijek daje visoku važnost”.

Ministri pravosuđa razgovarali su o aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i vanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sistema u uvjetima vanrednog stanja, karantina i izolacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija ne gaje samo antipatije prema Evropskoj uniji, oni je žele i uništiti.

Published On 18 Feb 2019

Američki predsjednik je rekao da je Evropska unija neprijatelj kada je riječ o trgovini, dok je, tvrdi, Rusija to u “u određenim aspektima”.

Published On 15 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO