Rekordan broj preminulih u Brazilu

Gradonačelnika Sao Paula Bruno Covas najavio je nove smjernice za postepeno ponovno otvaranje grada (EPA)

Brazil je zabilježio novi rekord po broju novooboljelih od korona virusa te više od 1.000 umrlih od bolesti koju virus izaziva za 24 sata, navode zvanični podaci, koji su objavljenu u četvrtak navečer po lokalnom vremenu.

Agencije navode kako ova država Južne Amerike sada zauzima drugo mjesto po broju oboljelih od korona virusa (438.238), a ispred su samo Sjedinjene Američke Države.

Kako navode podaci Ministarstva zdravstva, tokom 24 sata je u Brazilu potvrđeno 26.417 novih slučajeva.

Tokom istog vremenskog perioda Brazil je zabilježio treći najsmrtonosniji dan od početka pandemije – preminulo je 1.156 osoba.

Ove brojke ukupni crni bilans preminulih povećavaju na 26.754, čime je Brazil na šestom mjestu po broju žrtava.

Otvaranje Sao Paula

No, sve ovo ne sprečava gradonačelnika Sao Paula Brunu Covasa da najavi nove smjernice za postepeno ponovno otvaranje grada, uprkos visokom broju infekcija i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Covas je u četvrtak rekao da će nekoliko sektora u najvećem gradu Brazila moći podnijeti upravi planove zdravstvenog i sanitarnog otvaranja od ponedeljka.

Među firmama kojima je dozvoljeno da podnesu planove za ponovno otvaranje su uredi, maloprodajni objekti, prodavci automobila, agencije za prodaju nekretnina i tržni centri.

Izuzeti su igrališta i teretane, a još nema izgleda za ponovno otvaranje škola ili parkova.

Izvor: Agencije