Libija: Ekonomski gubici veći od 100 milijardi dolara

NOC je ukazao na velike gubitke koji su utjecali na libijsku državu zbog blokade naftnog sektora (EPA)

Kumulativni gubici proizašli iz trenutnih blokada koje su u Libiji nametnule pobunjeničke snage, na čelu s penzionisanim generalom Khalifom Haftarom, iznose približno pet milijardi dolara, saopćila je Nacionalna naftna korporacija Libije (NOC), usred eskalacije sukoba između snaga Vlade nacionalnog jedinstva Libije i Haftarovih milicija.

Naftni terminal El Sharara zauzele su tokom vikenda grupe lojalne Haftaru, prekidajući vezu sa sjeverozapadnom lukom Zawiya, ključnom za izvoz nafte, prenosi Anadolija.

NOC je ukazao na velike gubitke koji su utjecali na libijsku državu, kao rezultat čestih blokada naftnog sektora od 2011, te dodao da su “posljedice postale vidljive u različitim aspektima života u Libiji”.

U saopćenju se naglašava da je kao rezultat blokada naftnih polja i luka od jula 2016. do septembra 2019, koje je izazvao samoinicijativni vođa libijske milicije Ibrahim Jadran, libijska ekonomija pretrpjela ogromne gubitke, koji su premašili “100 milijardi dolara”.

Blokade postrojenja

Prema navodima NOC-a, gubici zemlje zbog trenutne Haftarove blokade iznose 4,9 milijardi dolara, za koje je rečeno da ih je nemoguće nadoknaditi iz postojećih rezervi.

Iz te kompanije poručili su da će takva događanja veoma negativno i štetno utjecati na ekonomiju zemlje u sljedećem periodu.

“Taj iznos mogao je pokriti dio državnih troškova, kao što su plaće, subvencije za gorivo ili kriza s pandemijom korona virusa ili druge krize. Pandemija je pojela ogromna sredstva u drugim zemljama bogatim naftom koje već imaju snažnu ekonomiju”, navodi se.

NOC je već u januaru ove godine upozorio da će Libija morati smanjiti proizvodnju nafte na 72.000 barela dnevno ako se nastave blokade njenih naftnih postrojenja.

Glasnogovornik NOC-a rekao je tada da je dnevna proizvodnja prije nego što su snage lojalne generalu Haftaru zatvorile naftovod i velike naftne luke na istoku zemlje iznosila 1,2 miliona barela.

Obustava proizvodnje

NOC je dodao da su zbog zatvaranja naftovoda i luka veća naftna polja na jugozapadu Libije primorana početi obustavljati proizvodnju.

Prema podacima Administracije za energetske informacije SAD-a (EIA), najveći proizvođač sirove nafte u svijetu je SAD, a slijede Saudijska Arabija, Rusija, Kanada, Kina, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Brazil, Iran i Kuvajt.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011, kada je svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Vođa separatističkih snaga na istoku zemlje Khalifa Haftar u aprilu prošle godine pokrenuo je napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije