Borrell: Kina je istovremeno saveznik i rival EU-a

Borrell: 'Spremni smo na otvoren i iskren dijalog s Kinom' (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell ocjenjuje da je Kina jedan od ključnih globalnih igrača, a da EU mora nastaviti angažman s Pekingom zasnovan na međusobnom povjerenju i poštovanju.

“Nemoguće je staviti naše odnose s Kinom u jednu kutiju jer su oni previše kompleksni. Kina je istovremeno i naš saveznik i rival, partner i takmac”, kaže Borrell, prenosi Tanjug.

Na kraju sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije na kojem je razgovarano o odnosima Unije i Kine poručio je da je pandemija COVID-a 19 samo ubrzala postojeće trendove koji se odnose na sve “očitije i kontroverznije” rivalstvo Sjedinjenih Američkih Država i Kine na globalnoj sceni.

“Evropska unija dogovorila se da u takvoj situaciji ojača politiku zasnovanu na svojim interesima i principima”, kaže Borrell.

Impresivan napredak

Ocjenjuje da je Kina napravila impresivan napredak u posljednjih 20 godina, kao i da će takav trend biti nastavljen, što, prema njegovim riječima, dovodi do neizbježnih političkih i geopolitičkih posljedica.

“Spremni smo na otvoren i iskren dijalog s Kinom, koji bi trebao pokriti sve dijelove naših odnosa, od trgovine i ulaganja do globalnih izazova kao što su klimatske promjene i stabilnost u svim dijelovima svijeta, ne zaboravljajući pitanje ljudskih prava”, naglašava Borrell.

Dodaje da razvoj jedinstvenog i uravnoteženog partnerstva s velikom globalnom silom kao što je Kina mora biti zadatak EU-a u sljedećem periodu.

“Ako bude uspješan, naš zajednički angažman pomoći će uspostavljanju stabilnijeg i prosperitetnijeg svijeta, ali i svijeta koji poštuje fundamentalna prava i slobode”, zaključuje Borrell.

Šefovi diplomatije zemalja članica EU-a jednoglasno su poručili da su zabrinuti zbog koraka koje je Kina preduzima kad je riječ o Hong Kongu i ocijenili da takvi postupci dovode u pitanje odnose Brisela i Pekinga, za koje ocjenjuju da su zasnovani na međusobnom povjerenju i poštovanju.

Izvor: Agencije