Austrijski parlament traži zabranu komemoracije u Bleiburgu

Rezolucija je izglasana glasovima svih stranaka zastupljenih u Donjem domu austrijskog parlamenta, osim desničarsko-populističke Slobodarske stranke (EPA)

Austrijski parlament u petak je, na inicijativu Zelenih, izglasao neobavezujuću rezoluciju kojom Zeleni od svoje vlade traže da ubuduće zabrani komemoraciju ubijenim vojnicima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Bleiburgu, javlja austrijska nacionalna novinska agencija APA.

“Federalnog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mjere na državnom, bilateralnom i evropskom nivou kako bi 2021. i u sljedećim godinama bila spriječena ultranacionalističko-fašistička komemoracija u Bleiburgu, odnosno Pliberku, na austrijskoj teritoriji, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Evropske unije o osnovnim pravima, Evropske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe”, navodi se u tekstu rezolucije, upućene parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove, prenosi portal Novosti.

Rezolucija je izglasana glasovima svih stranaka zastupljenih u Donjem domu austrijskog parlamenta – Nacionalnom vijeću – osim desničarsko-populističke Slobodarske stranke (FPO).

Prijedlog podržale sve stranke osim desničarskog FPO-a

Za izglasani tekst ruke su digli zastupnici socijaldemokratskog SPO-a, narodnjačko-konzervativnog OVP-a i liberalne stranke NEOS.

Glasnogovornica Zelenih za pitanja nacionalnih zajednica Olga Voglauer podsjetila je da se Zeleni već godinama zalažu za zabranu komemoracije.

“Imamo historijsku odgovornost prema žrtvama nacionalsocijalizma i ustaškog režima. To znači da trebamo djelovati. Želimo zajednički postići zabranu ustaškog skupa na austrijskoj državnoj teritoriji. Nadležne službe u budućnosti ne bi više trebale gledati ustranu”, rekla je Voglauer.

Pokrovitelj komemoracije za ubijene u Bleiburgu jest Hrvatski sabor. 

Izvor: Agencije