Zuckerberg: Društvene mreže ne bi smjele biti ‘arbitri istine’

Zuckerberg: 'Postoje granice i mi ćemo ih se držati' (EPA)
Zuckerberg: 'Postoje granice i mi ćemo ih se držati' (EPA)

Šef Facebooka Mark Zuckerberg kazao je da se društvene mreže ne bi smjele postaviti kao čuvari političkog govora na internetu, iznijevši mišljenje o najavi predsjednika Donalda Trumpa da će regulirati kompanije poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog pristranosti i cenzure, javlja Reuters.

“Ne mislim da bi Facebook ili internetske platforme općenito trebali biti arbitri istine”, rekao je Zuckerberg u razgovoru za CNBC i nazvao to “opasnom linijom”, prenosi Hina.

Trump se obrušio na Twitter nakon što je u srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey intervenirao na tvit u kojem se predsjednik protivi glasanju pisanim putem, navodeći da će kompanija ukazivati na “generalno netačne ili sporne informacije o izborima” i da je namjera povezati tačke sukobljenih izjava i ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Twitter je uz Trumpov tvit dodao upozorenje da je potrebno provjeriti činjenice uz njegove navedene tvrdnje, koje, po mišljenju mnogih, nisu bile istinite.

Zuckerberg je kazao da Facebook, kad je riječ o političkom govoru, “ne želi određivati šta je tačno ili netačno”, ali da njegova kompanija ima svoje granice i ne dozvoljava lažne medicinske informacije, obeshrabrivanje izlaska na birališta ili obmane i prevare.

“Postoje granice i mi ćemo ih se držati, ali, općenito, želite omogućiti što širi raspon mišljenja i razlike u političkom govoru”, rekao je Zuckerberg.

Najava revizije zakona i instrumenta zaštite od cenzure

Trump je najavio reviziju zakona koji društvene mreže Twitter, Facebook i Alphabetov Google štiti od odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici te namjerava uvesti instrument zaštite od cenzure.

Optužio je društvene mreže za pristranost i kazao da “republikanci osjećaju da platforme društvenih mreža potpuno guše konzervativne glasove”.

Da bi to mogao, Savezna komisija za komunikacije (FCC) mora predložiti i pojasniti propise iz člana 230 Zakona o normama komuniciranja, koji internetske platforme uveliko izuzima od pravne odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici.

S promjenama tog zakona tehnološke kompanije bile bi izložene sudskim tužbama.

Od FCC-ja sada se traži da ispita bi li uređivanje sadržaja, koje preduzimaju društvene mreže, moglo rezultirati gubitkom pravne zaštite koju te kompanije uživaju prema članu 230.

Od savezne agencije traži se da preispita pribjegavaju li platforme obmanjujućim sredstvima kako bi moderirale sadržaj i protivrječe li te njihove prakse uvjetima poslovanja.

U prijedlogu izvršne uredbe također stoji da će Ured za digitalnu strategiju Bijele kuće ponovo uspostaviti instrumente koji će građanima omogućiti da prijave cenzuru na internetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO