Zapad proziva Kinu zbog nametanja zakona Hong Kongu

Najave iz Pekinga o uvođenju novog zakona u vezi Hong Konga su pokrenule su nove velike proteste u tom gradu (EPA)
Najave iz Pekinga o uvođenju novog zakona u vezi Hong Konga su pokrenule su nove velike proteste u tom gradu (EPA)

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Australija i Kanada zajedničkom su izjavom u četvrtak osudile Kinu zbog uvođenja novog zakona o sigurnosti, za koji smatraju da će ugroziti slobode u Hong Kongu i narušiti odredbe Kinesko-britanske zajedničke deklaracije iz 1984, kojom je toj bivšoj koloniji garantirana autonomija, javlja Reuters.

“Hong Kong se razvijao kao utvrda demokratije”, naveli su u izjavi Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada, dodajući da su “duboko zabrinuti zbog odluke Pekinga da Hong Kongu nametne novi zakon o nacionalnoj sigurnosti”, prenosi Hina.

Kako navodi britanska novinska agencija, izjava je objavljena nakon što je kineski parlament odobrio donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za područje Hong Konga.

Taj su zakon demokratski aktivisti, kao i zapadne države doživjeli kao mjeru koja može ugroziti dosegnute slobode, ali i ulogu Hong Konga kao jednog od globalnih središta finansijskih aktivnosti.

Ugrožavanje prosperiteta Hong Konga

Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada objavile su da će novi zakon “smanjiti slobode ljudi koji žive u Hong Kongu te, posljedično, dramatično ograničiti autonomiju Hong Konga i njegov sistem, koji ga je i činio tako prosperitetnim”.

“Odluka Kine da Hong Kongu nametne novi zakon o nacionalnoj sigurnosti direktno krši međunarodne obaveze koje proistječu iz načela pravno obavezujuće Kinesko-britanske zajedničke deklaracije, koju su potvrdili i Ujedinjeni narodi”, navele su četiri države.

Upozorile su i da su “izuzetno zabrinute” da će takvi postupci pogoršati već postojeće društvene podjele unutar Hong Konga.

Novi protesti

Kineske vlasti objavile su da je cilj novog zakona borba protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog miješanja u politiku Hong Konga, ali najave iz Pekinga o uvođenju novog zakona odmah su potakle nove velike proteste u tom gradu.

U zajedničkoj izjavi četiri zapadne zemlje pozvale su Kinu da sarađuje s lokalnim vlastima u Hong Kongu i njegovim stanovnicima kako bi se našlo rješenje prihvatljivo za sve i koje će se zasnivati na međunarodnim obavezama Kine koje proistječu iz Kinesko-britanske zajedničke deklaracije iz 1984.

Velika Britanija prepustila je Kini suverenitet nad dotadašnjom kolonijom od 1997, ali uz uvjet da Hong Kong ostane posebna upravna regija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO