U 24 evropske zemlje 159.000 više umrlih od očekivanog

Korona virus
Zdravstveno osoblje djelomično je ili potpuno preusmjereno na liječenje oboljelih od COVID-a 19 (EPA)

Od početka ožujka u 24 europske zemlje umrlo je približno 159.000 ljudi više od onog što se očekivalo, a najveći broj smrtnih slučajeva povezan je s bolešću COVID-19, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO navodi da se najveći porast stope smrtnosti u tim zemljama poklapa s vrhuncem epidemije korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Reuters.

“To je pokazatelj da je najveći broj među ovim smrtnim slučajevima koji premašuju prosjek povezan s COVID-om-19”, priopćeno je iz te organizacije.

Europski ogranak WHO-a upozorio je, pak, da ekonomska kriza u Europi, kao posljedica pandemije korona virusa, ne smije navesti vlade na smanjenje izdataka za zdravstvo, prenosi Beta.

WHO: Izbjegavati štednju i ulagati u zdravstvo

“Zabrinuti smo da zemlje reagiraju na krizu na isti način kao prije deset godina: smanjujući izdatke za javno zdravstvo”, rekao je na internetskoj konferenciji za novinare u Kopenhagenu direktor europskog ogranka WHO-a Hans Kluge.

Naveo je da “prioritet trebaju biti ulaganje u zdravstvo, socijalnu skrb i izbjegavanje štednje”, podsjećajući da će ekonomski oporavak biti moguć samo ako je cirkulacija virusa pod kontrolom.

Prema podacima WHO-a, između 2008. i 2013. javni proračun namijenjen zdravstvu smanjen je u gotovo 50 posto europskih zemalja.

U 53 zemlje koje pokriva europski ogranak WHO-a registrirano je više od dva milijuna zaraženih korona virusom i 175.000 umrlih, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije