Trump potpisao izvršnu uredbu o društvenim mrežama

Donald Trump je reagirao nakon što je društvena mreža Twitter postavila znak upozorenja na njegova dva tweeta (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom je pozvao Federalno Povjerenstvo za komunikacije da pregleda Sekciju 230 unutar Zakona o komunikacijskoj pristojnosti iz 1996. godine kojom se web stranicama omogućava imunitet bez obzira na to što korisnici društvenih mreža ili web stranica stavljaju na platforme.

Pošto predsjednik ne može sam mijenjati zakone, Trump traži pomoć Federalnog Povjerenstva za komunikacije. Takve bi promjene tehnološke tvrtke mogle izložiti većem broju tužbi.

Uz Trumpa je, tijekom potpisivanja, stajao ministar pravosuđa William Barr, što je svojevrsna poruka za kompanije koje imaju društvene mreže. Ako se uvedu promjene koje predlaže Bijela kuća to bi tehnološke tvrtke mogle izložiti većem broju tužbi.

Trump je rekao da poduzima akcije protiv onoga što smatra jednom od najvećih prijetnji slobodi govora. Trump i Barr su poručili da će u odgovoru slijediti i zakonodavna i pravna sredstva.

Facebook protiv Twittera

Predsjednik Trump, koji bjesomučno koristi Twitter za slanje poruka, dugo se žali na kompanije, koje imaju u vlasništvu društvene mreže.

Direktor Twittera kaže da će oni nastaviti stavljati upozorenja na postavke koje bi mogle sadržavati lažne ili prijeporne informacije. 

Direktor Facebooka, Mark Zuckerberg prozvao je Twitter zbog stavljanja upozorenja na tweet koji je postavio predsjednik Trump. Zuckerberg je, u izjavi za Fox News, rekao da se privatne digitalne platforme ne bi trebale ponašati kao “arbitri istine”.

“Mi imamo drugačiju politiku nego Twitter o ovome. Čvrsto vjerujem da Facebook ne bi trebao biti arbitar istine o onome što ljudi stavljaju na internet”, kaže Zuckerberg.

Dok republikanci u Kongresu podržavaju Trumpa, demokratska predsjedateljica Zastupničkog  doma Nancy Pelosi kritizirala je izvršnu naredbu i nazvala Trumpov potez “očajnim odvraćanjem pozornosti od njegovog neuspjeha da osigura nacionalnu strategiju testiranja u borbi protiv COVID-a 19”.

Izvor: Al Jazeera