Svjetski čelnici pozvali na veću saradnju poslije pandemije

Više čelnika, poput Emmanuela Macrona i Angele Merkel, ocijenilo je da bi aktualna kriza mogla biti prilika za razvoj izdržljivije ekonomije (EPA)

Pedesetak svjetskih čelnika pozvalo je na veću saradnju u svijetu nakon pandemije na skupu Ujedinjenih naroda o finansiranju razvoja, kojem nisu prisustvovale Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija.

Cilj bi trebao biti da se “niko ne ostavi”, istakao je u videosnimku šef italijanske vlade Giuseppe Conte na događaju čiji su suorganizatori Kanada i Jamajka, prenosi Beta.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je potrebno biti inovativan i da se “razmišlja izvan uobičajenih okvira”.

Ciljevi održivog razvoja za 2030. “ključni su više nego ikad”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen. “Moramo raditi i boriti se zajedno”, dodala je.

Više čelnika, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, ocijenilo je da bi aktualna kriza mogla biti prilika za razvoj izdržljivije ekonomije, promovirajući posebno borbu protiv globalnog zagrijavanja.

‘Zdravlje svih’

Macron je rekao da se “saradnja nameće” za “zdravlje svih”, “podršku najosjetljivijim zemljama”, uglavnom u Africi, i akcije favoriziranja životne sredine i bioraznolikosti.

Svijetom nakon pandemije treba dominirati “solidarnost, a ne profit”, ocijenio je predsjednik Kostarike Carlos Alvarado Quesada, dok britanski premijer Boris Johnson očekuje elan za “bolju obnovu”.

Britanski premijer založio se za prekograničnu saradnju kako bi se izbjegla nova pandemija i svijet vratio na pravi put.

Izvor: Agencije