SAD smiruje napetost između Grčke i Turske

Avioni
Ministar odbrane kaže da je Grčka spremna da se avioni koji ulaze u njihov zračni prostor odmah presreću (EPA)

SAD se dosljedno angažira na smanjenju napetosti u odnosima između Grčke i Turske, izjavio je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Tijekom videosimpozija u organizaciji Njemačkog Marshallovog fonda, on se osvrnuo na nedavno narušavanje grčkog zračnog prostora od Turske i podsjetio da napetost traje godinama, ali i američki napori da se promovira dijalog između Atene i Ankare.

“Želio bih ohrabriti Tursku da učini napore kako bi se smanjila tenzija na grčko-turskoj granici kod Aleksandropolisa, koja je istovremeno i turska granica s Europskom unijom”, naglasio je Palmer.

Grčki ministar obrane Nikos Panagiotopoulos izjavio je prošlog tjedna kako u ovom trenutku ne postoje uvjeti za dobrosusjedske odnose Grčke i Turske, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju ANA.

Poduzeti ‘relevantni koraci’ u NATO-u

“Ponekad postoje velike tenzije zbog turskih provokacija, a ponekad su mirniji dani”, rekao je on, dodajući da povećana aktivnost ili opasni manevri u malim područjima povisuju rizik od nesreća.

Dodao je da je Grčka spremna na sve mogućnosti, navodeći da se zrakoplovi koji ulaze u zračni prostor Grčke odmah presreću.

Ministar je kazao da su poduzeti “relevantni koraci” u NATO-u zbog “provokativnih akcija” Turske.

Ocijenio je da zbog ponašanja Turske u ovom tenutku ne postoje uvjeti za dobrosusjedske odnose i poručio kako Grčka čeka da Turska pokaže bolji stav.

Izvor: Agencije