Povjerenica UN-a poručila SAD-u da zaustavi policijsko ubijanje Afroamerikanaca

Smrt Georgea Floyda izazvala je gnjev i nasilne demonstracije u Minneapolisu (Reuters)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je američke vlasti da preduzmu “ozbiljne mjere” kako bi se okončala ubistva Afroamerikanaca u rukama policije, osudivši nedavni slučaj hapšenja u Minneapolisu koji je rezultirao smrću.

“Radi se o posljednjem u dugom nizu ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca u rukama američkih policajaca i onih koji pravdu uzimaju u svoje ruke”, navela je Bachelet u saopštenju, prenijela je Beta.

George Floyd, 46-ogodišnjij Afroamerikanac, umro je u ponedjeljak navečer u Minneapolisu nakon grubog hapšenja čiji snimci su se proširili na društvenim mrežama.

Četiri policajca umiješana u to su otpuštena, a američke lokalne i savezne vlasti istražuju slučaj, ali još nisu podignute optužnice.

“Američke vlasti treba da preduzmu ozbiljne mjere da bi okončala ta ubistva i da osiguraju da se zadovolji pravda kada ona budu počinjena”, napisala je Bachelet.

Razmatranje uloge rasne diskriminacije

Ona je izrazila zabrinutost što treba dodati ime Georgea Floyda imenima Breonna Taylora, Erica Garnera, Michaela Browna i mnogih drugih nenaoružanih Afroamerikanaca koji su tokom godina umrli u rukama policije, kao i osobama kao što su Ahmaud Arbery i Trayvon Martin, koje su ubili ljudi koji uzimaju zakon u svoje ruke.

Osuđujući to ubistvo ona je pozvala američke vlasti da djeluju kako bi okončali tu seriju i rekla da trebaju biti promijenjene procedure i ustanovljeni sistemi prevencije, a da iznad svega svi policajci koji koriste prekomjernu silu trebaju biti optuženi i osuđeni za počinjene zločine.

Također je ukazala da treba dublje da bude razmotrena uloga rasne diskriminacije u tim smrtnim slučajevima.

Ona je pozdravila to što su američke savezne vlasti objavile da će biti sprovedena istraga ali je izrazila žaljenje što su u velikom broju slučajeva u prošlosti te istrage dovele do toga da su ubistva smatrana opravdanim iz sumnjivih razloga ili su počinioci kažnjavani administrativnim mjerama.

Floydova smrt izazvala je gnjev i nasilne demonstracije u Minneapolisu. 

Izvor: Agencije