Odgođeno izricanje kazne napadaču na džamije u Christchurchu

Tarrant je priznao krivicu za 51 tačku ubistva, 49 tačaka za pokušaj ubistva i za izvršenje terorističkog napada (Reuters)

Budući da su granice Novog Zelanda zbog pandemije korona virusa zatvorene, izricanje kazne Australcu Brentonu Tarrantu, koji je priznao krivicu po svim tačkama optužnice u vezi s masakrom u džamijama u Christchurchu, za sada je odgođeno, prenosi Fena.

Krajem marta Brenton Tarrant priznao je krivicu za 51 tačku ubistva, 49 tačaka za pokušaj ubistva i za izvršenje terorističkog napada. U vrijeme kada je priznao krivicu Novi Zeland je bio u karantinu.

Neke porodice u inostranstvu

S mjerama koje su sada znatno ublažene, većina rodbine žrtava napada koji se dogodio 15. marta 2019. godine, izricanju kazne moći će lično prisustvovati.

Međutim, sudija Cameron Mander priznao je da su neke porodice u inostranstvu i neće moći doći na Novi Zeland. Sud će sada pričekati barem 13. juni prije nego što odluči o tačnom datumu izricanja kazne.

U međuvremenu će se utvrditi koliko je porodica žrtava u inostranstvu i pokušati procijeniti koliko bi bili zadovoljni da putem videolinka prate izricanje kazne.

Izvor: Agencije