Netanyahu: Nastavljamo s planom aneksije

'Palestinci moraju ispuniti deset teških uvjeta kako bi imali svoju državu', rekao je Netanyahu (AP)
'Palestinci moraju ispuniti deset teških uvjeta kako bi imali svoju državu', rekao je Netanyahu (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će nastaviti s planom aneksije na okupiranoj Zapadnoj obali uprkos osudama i upozorenjima međunarodne zajednice.

U intervjuu za izraelski dnevni list Israel Hayom (“Izrael danas”) rekao je da će Palestinci koji žive na anektiranim područjima u dolini Jordana i na Zapadnoj obali ostati, kako je kazao, “palestinski subjekti u enklavama” pod izraelskom sigurnosnom kontrolom, ali bez izraelskog državljanstva, prenijela je Anadolija.

“Ako se oni (Palestinci) slažu sa svim tim [Netanyahuovim uvjetima], tada će imati vlastiti entitet koji predsjednik Donald Trump definira kao državu”, kazao je Netanyahu.

Također je rekao da Palestinci moraju ispuniti deset teških uvjeta, prema Trumpovom planu, kako bi imali svoju državu.

Uvjeti, između ostalog, uključuju da Palestinci priznaju “izraelski suverenitet na području zapadno od Jordana, čuvaju Jerusalem ujedinjenim, neulazak čak nijednog jedinog izbjeglice i izraelski suverenitet na području Judeje i Samarije (Zapadna obala)”.

Žestoke osude i ogorčenje

Netanyahu je dodao da Palestinci moraju pristati na to da Izrael “kontrolira sigurnost u svim područjima”.

Očekuje se da će Izrael 1. jula anektirati dijelove Zapadne obale, kao što je dogovoreno između premijera Netanyahua i Bennyja Gantza, čelnika stranke Plavo i bijelo.

Plan aneksije naišao je na žestoke međunarodne osude i ogorčenje.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na tom području, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Izvor: Anadolija


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO