Kina usvojila Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Specijalna policija raspoređena je u četvrtak po Hong Kongu (EPA)

Nacionalni narodni kongres Kine usvojio je u četvrtak Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Zakon je usvojen s 2.878 glasova na završnom zasjedanju godišnje sjednice Nacionalnog narodnog kongresa i Narodne političke konsultativne konferencije, kojoj je prisustvovalo približno 5.000 delegata.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti sadrži zabranu aktivnosti koje imaju za cilj rušenje centralne kineske vlade, pozivanje na pobunu, izdaju države, terorizam i aktivnosti koje su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Stupit će na snagu bez potrebe za odobrenjem lokalnog parlamenta Hong Konga, prenosi Anadolija.

Taj zakon, kojem se suprostavljaju opozicija iz Hong Konga i zapadne zemlje, omogućava procesuiranje novinara, privrednika te aktivista koji se predstavljaju kao “izdajnici države”.

Na ulicama policija i demonstranti

Specijalna policija raspoređena je u četvrtak po Hong Kongu, dok vlasti raspravljaju o nacrtu zakona koji bi kriminalizirao nepoštivanje kineske himne, a Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Kinu da ne zadire u građanske slobode.

Japan zabrinut zbog zakona

Japan je zabrinut zbog odluke kineskog parlamenta da odobri Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, koji izaziva bojazan kod posmatrača da bi mogle biti ugrožene posebna autonomija i slobode te teritorije, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova Japana.

U saopćenju, objavljenom nakon što je odobren Prijedlog Zakona o sigurnosti, Japan je nazvao Hong Kong ‘ekstremno važnim partnerom’, ističući bliske ekonomske odnose između dvije strane i razmjenu ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dugogodišnja politika Japana jest da pridaje veliku važnost održavanju slobodnog i otvorenog sistema, koji Hong Kong uživa, i demokratskog i stabilnog razvoja Hong Konga u okviru politike “jedna zemlja, dva sistema”, navodi se u saopćenju.

U vrućoj raspravi o prijedlogu Zakona, koji je postao novi poticaj za antivladine nemire u poluautonomnom gradu, sukobili su se zastupnici u Zakonodavnom vijeću, čija je sjednica odgođena, prenosi Hina.

Policija je u srijedu u Hong Kongu uhapsila 360 osoba, dok su hiljade ljudi demonstrirale zbog zakona o himni i nacionalnoj sigurnosti koje predlaže Kina, što je potaklo uzbunu međunarodne zajednice vezano uz poštivanje sloboda u tom gradu.

Demonstranti su do kasno navečer na ulicama zahtijevali nezavisnost od Kine, tvrdeći da je to “sada jedini izlaz”.

Američki državni sekretar Mike Pompeo ocijenio je da Hong Kong više nema poseban status prema američkom zakonu, što bi mogao biti snažan udarac njegovom statusu velikog finansijskog središta.

Pompeo je naveo da “ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom spisku poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja koje je sama Kina dala stanovnicima Hong Konga”.

Rastu tenzije između SAD-a i Kine

“Potvrdio sam Kongresu da Hong Kong nema jednak tretman. Uzevši u obzir činjenice na terenu, nijedna razumna osoba ne može tvrditi da je Hong Kong zadržao visoki stepen autonomije u odnosu na Kinu”, rekao je Pompeo.

Sjedinjene Američke Države i Kina sukobile su se oko Hong Konga u srijedu u Ujedinjenim narodima nakon što je Kina odbila zahtjev Washingtona da se zbog pitanja novog zakonodavstva u Hong Kongu sastane Vijeće sigurnosti UN-a.

Tenzije između dvije zemlje već su snažno narasle zbog trgovinskih odnosa i pandemije korona virusa te Južnokineskog mora. 

Izvor: Agencije