Džamija Al-Aksa u nedjelju otvara vrata za molitve

Palestinske vlasti u ponedjeljak su dopustile ponovno otvaranje svih džamija i crkvi (EPA)
Palestinske vlasti u ponedjeljak su dopustile ponovno otvaranje svih džamija i crkvi (EPA)

Nakon dva mjeseca prinudnog zatvaranja zbog pandemije korona virusa, džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu, ponovo će biti otvorena za molitve od nedjelje, saopćila je vakufska direkcija nadležna za džamiju.

Direkcija u saopćenju navodi da će od vjernika biti zatraženo da se povinuju izvjesnim pravilima zaštite zdravlja u svijetlu pandemije, među kojima su nošenje maski, unošenje vlastitih prostirki za molitvu i održavanje razmaka od dva metra, uz ostale mjere predostrožnosti, prenijela je Fena.

Zatvaranje Al-Akse spriječilo je stotine hiljada muslimana da obavljaju molitve u njoj tokom ramazana, koji je završen u subotu.

Otvara se i Crkva Svetog groba

Palestinske vlasti u ponedjeljak su dopustile ponovno otvaranje svih džamija i crkvi, uključujući Crkvu Kristovog rođenja u Betlehemu, rodnom mjestu Isusa Krista, dok ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi kontrole pandemije korona virusa, istovremeno tražeći od vjernika da preduzmu sve neophodne mjere predostrožnosti kako bi bio spriječen povratak zaraze.

Crkva Svetog groba u Starom gradu u Jerusalemu, mjesto Kristovog raspeća, ponovo će otvoriti vrata u nedjelju nakon što je bila zatvorena dva mjeseca, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije


Povezane

Već drugi petak u mjesecu ramazanu džamija Al-Aqsa u Jerusalemu ostaje zatvorena, a ulice Starog grada neobično su mirne. Palestinci koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalemu moraju se prilagoditi novom načinu obilježavanja ramazana, dok se suočavaju s ekonomskom nesigurnošću usljed izolacije.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO