Bivši premijer Malezije Mahathir izbačen iz vlastite stranke

Mahathir, koji sada ima gotovo 95 godina, bio je najstariji vladin čelnik na svijetu sve dok nije neočekivano odustao u februaru (Reuters)

Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad otpušten je iz političke stranke koju je suosnovao nakon što je sjedio na klupama opozicije tokom zasjedanja parlamenta 18. maja, objavila je Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Mahathir, koji je bio predsjednik Ujedinjene autohtone stranke Malezije, poznate po malajskom akronimu BERSATU, otpušten je zbog toga što nije podržao malezijsku vladu, na čijem je čelu premijer Muhyiddin Yassin, aktualni predsjednik BERSATU-a.

U pismu koje se dijeli na društvenim mrežama stranka je navela da je Mahathir automatski prestao biti član nakon što je pokazao neposluh Muhyiddinu kao premijeru i predsjedniku stranke sjedeći s opozicijom kada se parlament sastao prošle sedmice.

Muhyiddinov pomoćnik potvrdio je da je pismo autentično.

Iz Mahathirovog ureda nisu odmah željeli komentirati taj slučaj, tvrdeći da još nisu vidjeli pismo, rekao je jedan pomoćnik.

Muhyiddinov potez u širokoj javnosti doživljava se kao pokušaj konsolidacije vlasti.

Mahathir bivšeg saveznika optužio za izdaju

Mahathir, koji sada ima gotovo 95 godina, bio je najstariji vladin čelnik na svijetu sve dok nije neočekivano odustao u februaru, što je pokrenulo žestoku borbu za vlast.

Muhyiddin predvodi novu koaliciju, koju podržava Ujedinjena malajska nacionalna organizacija, stranka koju je nekad vodio Najib Razak, kome se sudi zbog optužbi za korupciju u vrijeme njegovog premijerskog mandata do 2018.

Mahathir, koji je nedugo nakon ostavke odlučio da želi opet biti premijer, oštro se suprotstavio novoj vladi i osudio svog bivšeg saveznika kao izdajnika.

Četiri druga člana uklonjena su iz BERSATU-a, zajedno s Mahathirom, uključujući i njegovog sina Mukhriza.

Izvor: Agencije