Američkom pravosuđu istraga Floydove smrti ‘glavni prioritet’

U Minneapolisu su pokrenuti veliki proresti zbog smrti Afroamerikanca (EPA)
U Minneapolisu su pokrenuti veliki proresti zbog smrti Afroamerikanca (EPA)

Američko Ministarstvo pravde objavilo je u četvrtak da je istraga o odgovornosti policije za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda “glavni prioritet” nakon dva dana protesta u Minneapolisu zbog policijske brutalnosti, a američki predsjednik Donald Trump zatražio je da FBI ubrza istragu u tom slučaju. 

FBI provodi veliku istragu o tome jesu li policajci umiješani u slučaj prekršili savezne zakone, saopćilo je Ministarstvo, prenosi Hina.

Saopćenje je odgovor na drugi dan protesta u Minneapolisu zbog smrti Afroamerikanca.

Na snimku koji se širi društvenim mrežama vidi se da je Floyd pokušavao doći do zraka dok mu je policajac koljenom prikliještio vrat.

Trump je naredio Federalnom istražnom birou (FBI) da ubrza istragu o smrti Georgea Floyda. Također je pregledao snimak ponašanja policajca i on ga je “veoma uznemirio”, prenosi Fox News.

Floyd (46) preminuo je u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik. Na snimku je ležao licem na tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati.

Nasilni protesti

Drugi dan protesta, popraćen pljačkom i vandalizmom, počeo je nakon što je gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey pozvao tužioce da podnesu krivičnu prijavu protiv policajca koji je Floyda pritiskao koljenom.

Žrtvin brat Philonise Floyd rekao je za CNN da je “umoran od gledanja kako Afroamerikanci umiru” i da razumije bijes ljudi, ali ih je pozvao na miran protest.

“Želim da policija postupi ispravno i počne raditi svoj posao kako treba jer to još nisam vidio”, rekao je Floyd.

“Želim pravdu, samo želim pravdu”, dodao je jedva susprežući suze.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO