Pompeo: Hong Kong više nije autonoman od Kine

Eskalira spor Velike Britanije s Kinom zbog Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je Peking uveo u bivšoj britanskoj koloniji (EPA)
Eskalira spor Velike Britanije s Kinom zbog Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je Peking uveo u bivšoj britanskoj koloniji (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo obavijestio je Kongres da administracija predsjednika Donalda Trumpa više ne smatra Hong Kong područjem koje je autonomno od ostatka Kine, javlja AP.

Tom objavom američkim zakonodavcima priprema se teren da ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala odkad je vraćena pod upravu Kine 1997.

Pompeo je rekao da se Hong Kongu više ne garantira da će biti tretiran po američkim zakonima na isti način na koji su ti zakoni primjenjivani prije jula 1997.

Njegova izjava nije praćena povlačenjem bilo kakve konkretne privilegije, ali je data u vrijeme kada se množe pozivi da SAD i druge zemlje reagiraju protiv poteza Pekinga da uvede kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti u toj poluautonomnoj teritoriji.

‘Podrivanje autonomije i sloboda’

“Katastrofalna odluka Pekinga samo je najnovija u nizu akcija koje u osnovi podrivaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja same Kine narodu Hong Konga u skladu s britansko-kineskom zajedničkom deklaracijom, međunarodnim ugovorom zavedenim u UN-u”, rekao je Pompeo, prenijela je Beta.

Dodao je da nijedna razumna osoba danas ne može tvrditi da Hong Kong ima visok nivo autonomije od Kine, s obzirom na činjenice na terenu.

Više hiljada demonstranata okupilo se danas na protestu u Hong Kongu protiv plana Pekinga da uvede nove zakone o sigurnosti.

Policija je upotrijebila biber-sprej kako bi razbila skup, a bilo je i hapšenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO