Pakistan: Indija nastavlja s ekspanzionističkom politikom

Kašmir
Indija je prošle godine poslala hiljade vojnika u Kašmirsku dolinu i izvela masovna hapšenja (EPA)

Pakistan je u srijedu optužio Indiju da postaje prijetnja regionalnom miru, izazivajući sporove sa susjedima.

Imran Khan, premijer Pakistana, napisao je na Twitteru da vlada indijskog premijera Narendre Modija nastavlja s ekspanzionističkom politikom.

“Supremacistička Modijeva vlada svojom arogantnom ekspanzionističkom politikom, sličnom nacističkom Lebensraumu [životnom prostoru], postaje prijetnja indijskim susjedima. Bangladešu kroz Zakon o državljanstvu, imaju granični spor s Nepalom i Kinom, a Pakistanu se prijeti operacijom pod lažnom zastavom”, kazao je Khan, prenosi Anadolija.

Parlament Indije u prosincu prošle godine usvojio je kontroverzni Zakon o državljanstvu, koji odobrava državljanstvo manjinama kojima prijeti progon u tri susjedne države, ali se ne odnosi na muslimane.

‘Modijeva vlada prijetnja regionalnom miru’

Kritičari navode da taj zakon potkopava sekularni Ustav Indije jer odobrava državljanstvo nemuslimanskim manjinama iz Pakistana, Bangladeša i Afganistana.

Njime se omogućava indijsko državljanstvo budistima, kršćanima, hinduistima, džainistima, zoroastrijancima i sikhima, koji su pobjegli iz tri navedene države prije 2015.

“Sve ovo uslijedilo je nakon ilegalne aneksije IOJK-a [regija Jammu i Kašmir], koja je, prema Ženevskoj konvenciji, ratni zločin. Uvijek sam tvrdio da fašistička Modijeva vlada nije samo prijetnja indijskim manjinama tako što postaju građani drugog reda nego i regionalnom miru”, naveo je Khan.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947., kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto stanovništva Kašmira, koje je nakon povlačenja Britanaca tražilo da ta regija bude pripojena Pakistanu.

Tadašnji knez ipak je odlučio Kašmir pripojiti Indiji.

Pakistan i Indija 1947.  ušli su u prvi rat za Kašmir.

Istim povodom dvije zemlje ponovno su ratovale 1965. i 1999.

Ukinut specijalni status regiji Jammu i Kašmir

Indija kontrolira približno 45 posto Kašmira, Pakistan otprilike 35 posto, a Kina 20 posto.

Indijski dio nazvan je Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Indijske su vlasti 5. kolovoza 2019. ukinule specijalni status regiji Jammu i Kašmir.

Specijalni status uključivao je i Zakon o državljanstvu, kojim je stranim državljanima zabranjeno naseljavanje i stjecanje imovine na tom području.

Odlukom o ukidanju specijalnog statusa, koja je stupila na snagu 31. listopada 2019, regija je podijeljena na dva teritorija, Jammu i Kašmir na zapadu i Ladakh na istoku.

Sve su pratili prosvjedi, a indijska je vlada poslala tisuće vojnika u Kašmirsku dolinu s muslimanskom većinom i izvela masovna uhićenja kako bi spriječila svako izbijanje nasilja.

Izvor: Agencije