Njemačka produžila osnovne restrikcije do 29. juna

Vlada i savezne države upozoravaju da bi nova ograničenja mogla biti uvedena ukoliko dinamika zaraza bude to zahtijevala (EPA)

Njemačka je do 29. juna produžila osnovne restrikcije vezane uz sprečavanje širenja korona virusa, objavila je vlada Angele Merkel.

Na javnim mjestima moći će se sastati do deset osoba, ili dvije porodice, odlučili su vlada i 16 saveznih država, koje preporučuju “kontakte sa što manjim brojem ljudi”.

Pozivaju i na “susrete vani, gdje je opasnost zaraze puno manja”, dodala je savezna vlada u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Za sastanke u zatvorenim prostorima moraju se primjenjivati higijenska pravila i razmak među osobama.

Broj osoba treba se odrediti prema mogućnosti poštivanja razmaka i dovoljne ventilacije, preporučuju oni.

Te će se odredbe za sada primjenjivati do 29. juna, a savjetuje se razmak od najmanje 1,5 metra između osoba.

Lokalno izbijanje zaraze

Vlada i savezne države upozoravaju da bi nova ograničenja mogla biti uvedena ukoliko dinamika zaraza bude to zahtijevala.

Tirinška i Saska su najavile da žele početkom juna ukinuti većinu ograničenja, čime su izazvale kritike iz ostalih dijelova zemlje, koji strahuju od drugog vala.

U utorak je Njemačka zabilježila 179.000 slučajeva zaraze novim korona virusom (plus 432 u 24 sata) i 8.302 umrlih (plus 45), prema podacima Instituta “Robert Koch” (RKI).

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnom nivou dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi, a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba pokrenut prekršajni postupak.

Izvor: Agencije